Križobolja

Križobolja (lumbago) naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, odnosno križima. Bol može biti žestoka ili pak umjerena i povremena, a pojavljuje se postupno ili naglo i nažalost često se ponavlja. Uzrok boli najčešće nastaje radi degenerativnih promjena hrskavičnog prstena (intervertebralni diskus), malih zglobova kralježnice te suženja kanala između dva kralješka.

Photo: www.zdrav-zivot.com.hr

Vodeći je simptom jaka bol koja nastaje zbog podražaja spinalnog korijena ili njegovog ogranka. Također je prisutna povećana napetost mišića uz kralježnicu, uz ograničene kretnje kralježnice u svim smjerovima. Nastaje tzv. „antalgična skolioza“, grč uz kralježnicu koji ograničava kretnje i tako smanjuje bol. Bol u križima se širi kroz glutealnu regiju prema stražnjoj i bočnoj strani natkoljenice i potkoljenice sve do prstiju te tada govorimo o išijasu ili lumboišijalgiji. Kod išijasa bol se vrlo često pojačava pri naporu, napinjanju, kašljanju i kihanju. Kod teških promjena na kralježnici gdje dolazi do jakog pritiska na živac koji traje dulje vrijeme dolazi do motoričkih smetnji. Tada osoba hoda na petama, stopalo pada i pri hodu je prisutna slabost mišića cijele noge, a koljeno je nestabilno tj. kleca.

U konzervativnom liječenju primjenjuje se: mirovanje, lijekovi protiv bolova, fizikalna terapija, kineziterapija, ortoze i edukacija pacijenta. Edukacija je veoma važna o pravilnom izvođenju radnji iz svakodnevnog života u svrhu zaštite kralježnice. Treba izbjegavati dugotrajna statička opterećenja, rad u pognutom položaju, vožnju automobilom na dulje relacije bez stanke i mnoge druge opterećujuće položaje. Dizanje tereta treba se raditi iz čučečeg položaja sa uspravnom kralježnicom. Teret ne bi trebao biti teži od desetine naše tjelesne mase, a treba ga razdijeliti i nositi u objema rukama. 

Kineziterapija zauzima sve važnije mjesto u rehabilitaciji starijih osoba s križoboljom. Počinje se primjenjivati odmah nakon smirenja akutne (početne) faze lumbalnog sindroma tj. nakon 5-7 dana i nastavlja se u kroničnu fazu te se provodi nakon smirenja svih tegoba i simptoma radi ponavljanja (recidiva) nastanka križobolje. Kineziterapija uključuje veliki broj raznih vježbi za jačanje leđne i trbušne muskulature, vježbe za loša posturalna držanja (sedetarni način života, kompjuterizacija...), vježbe za jačanja leđnih ekstenzora (ispruživača) kralježnice. Svaka vježba je posebna i djeluje na određene mišićne skupine i prema tome kineziterapija je za svaku stariju osobu individualna.

 

D. V., fizioterapeut