Dekubitus

“Ako je nastala rana od ležanja zato nije kriva bolest, to je vidljiv znak grijeha njegovatelja.”
Florence Nightingale (1859)

Photo: www.savjetnica.com

 

Dekubitus je rana (lokalno oštećenje kože) nastala zbog djelovanja sile pritiska. Javlja se kod teško pokretnih i nepokretnih bolesnika, ali i nakon operativnih zahvata koji zahtjevaju dugotrajno mirovanje. Njegova pojava je moguća u svakoj dobnoj skupini, ali je osobito značajna kod gerijatrijskih bolesnika.
Poznat je još iz davnina (nađen je i na egipatskim mumijama), a njegova pojava je donedavno značila i "početak kraja života". Međutim, moderna medicina je napravila značajan iskorak u sprečavanju i liječenju dekubitusa. Otkriveni su i razjašnjeni uzroci, ali i efikasna terapija.
Važnu ulogu u nastanku dekubitusa ima pritisak na podlogu koji traje duže od 2 sata. Zbog pritiska nastaju smetnje cirkulacije, a posljedično slabiji dotok kisika i hranjivih tvari u kožu i potkožno tkivo, osobito na mjestima gdje su koštane izbočine (slabinski dio kralježnice, sjedna kost, kukovi, pete, lopatice, laktovi), kao i na područjima sa slabije razvijenim masnim tkivom.
Nastanak dekubitusa može se spriječiti. Važno je redovito mijenjati položaj tijela teško bolesnih i nepokretnih bolesnika u krevetu ili invalidskim kolicima (barem svaka dva sata), redovito održavati kožu suhom i čistom, svakodnevno masirati tijelo sredstvima koja potiču cirkulaciju kože, redovito mijenjati rublje i posteljinu i voditi brigu o naborima na posteljnom i osobnom rublju. Dobro je koristiti i posebne antidekubitalne madrace i jastuke, te posebne zaštite za dijelove kože koji se nalaze neposredno iznad kostiju i zglobova radi odterećenja pritiska.
Kod zbrinjavanja dekubitusa važno je i voditi brigu o pravilnoj prehrani (povećani unos mineralno-vitaminskih suplemenata, povećani unos proteina, unos nutritivne tekuće formule za prevenciju i cijeljenje kroničnih rana), te o dostatnom unosu tekućine.
U liječenju dekubitusa uloga medicinskog osoblja u provedbi terapeutskih postupaka je prijeko potrebna. Svaka improvizacija u liječenju i njezi rane može više štetiti nego koristiti.

 

mr. sc. Antun Vučica, prof. defektolog
dugogodišnji ravnatelj domova za stare i nemoćne osobe