Kako smanjiti mogućnost pojave osteoporoze?

Osteoporoza je bolest koštanog sustava koju karakterizira niska koštana masa i propadanje koštanog tkiva. To je "tiha bolest", za većinu oboljelih prvi znak da nešto nije u redu s njihovim kostima je pojava prijeloma (najčešće kralježnice, vrata bedrene kosti ili podlaktice) već nakon neznatnog udarca ili pada. 

Photo: www.dijetaizdravlje.com

Uglavnom od osteoporoze obolijevaju žene starije dobi. U postmenopauzi se smanjuje stvaranje ženskog spolnog hormona estrogena. Tada počinje postupno i neizbježno smanjivanje koštane mase. Druge pridružene bolesti, neadekvatna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i genetska predispozicija taj proces mogu ubrzati i tako dovesti do patološkog smanjenja koštane mase koji nazivamo osteoporoza. Također, vrlo često se zanemaruje činjenica da od osteoporoze sve češće obolijevaju i muškarci starije dobi. Naime, jedna od tri žene te jedan od pet muškaraca u dobi iznad 50 godina doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.
Briga o zdravlju kostiju nije samo problem osoba starije životne dobi. Kost se svakodnevno pregrađuje cijeli život, tako da se tijekom deset godina u cijelosti izmijeni. Znanstvena istraživanja su pokazala da pojava osteoporoze jako ovisi o tome koliko se ulaže u zdravlje kostiju već od najranije mladosti i tijekom života.
Potrebno je brinuti o:
• uravnoteženoj i zdravoj prehrani (dostatan unos kalcija, vitamina D, vitamina C i vitamina K),
• primjerenoj i redovitoj fizičkoj aktivnosti (stimulira koštanu pregradnju, te poboljšava mišićnu snagu i koordinaciju),
• prevenciji padova (redovita kontrola vida, uklanjanje nepovoljnih uvjeta okoline, pažljivo propisivanje sedativa)
• izbjegavanje navika loših po zdravlje (prekomjerno pijenje alkohola i pušenje).

Kad se osteoporoza već pojavila, prijeko je potrebno nakon temeljite obrade započeti terapiju lijekovima koji će usporiti njezin razvoj i povećati koštanu masu, čime se preveniraju prijelomi kostiju.

 

mr. sc. Antun Vučica, prof. defektolog
dugogodišnji ravnatelj domova za stare i nemoćne osobe