Utjecaj aerobnog vježbanja na kognitivne funkcije

Nedavno je u znanstvenom časopisu PLOS ONE objavljeno istraživanje skupine liječnika, psihologa i fizioterapeuta američkog Medicinskog centra Sveučilišta u Kansasu. Rezultati upućuju na zaključak da starije osobe redovitom tjelovježbom mogu poboljšati moždane funkcije.

pixabay.com

Istraživanje je provedeno na 100 fizički slabije aktivnih osoba starijih od 65 godina koje nisu pokazivale znakove pogoršanja kognitivnih funkcija (tj. nisu patile od demencije ili neke slične bolesti). Ispitanici su podijeljeni u četiri skupine – jedna (kontrolna) skupina uopće nije vježbala, dok su preostale tri skupine ispitanika unutar 26 tjedana bile podvrgnute aerobnim treninzima u trajanju od 75, 150 i 225 minuta tjedno.

Ispitanici koji su se kontinuirano bavili tjelovježbom pokazali su bolje rezultate na setu kognitivnih testova u kojima su mjerene sposobnosti kao što su verbalna memorija, vizualno/prostorno procesiranje, pažnja, rasuđivanje i slično od ispitanika iz kontrolne skupine koji nisu uopće vježbali. Najveća je razlika opažena kod sposobnosti vizualnog/prostornog procesiranja pa su tako osobe koje su najviše vježbale (225 minuta tjedno) bile i najbolje na testovima te sposobnosti. Drugim riječima, najbolje su opažale gdje se predmeti nalaze u prostoru i koliko su udaljeni jedan od drugog. 

Znanstvenici s ovog sveučilišta provode i daljnja istraživanja povezanosti između tjelovježbe i moždanih funkcija te pokušavaju saznati može li se kontinuiranim vježbanjem odgoditi ili spriječiti Alzheimerova bolest. 

Izvor: Vidoni ED, Johnson DK, Morris JK, Van Sciver A, Greer CS, Billinger SA, et al. (2015) Dose-Response of Aerobic Exercise on Cognition: A Community-Based, Pilot Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 10(7): e0131647. doi:10.1371/journal.pone.0131647