Frederick Forsyth, poznati romanopisac i novinar, priznao da je 20 godina špijunirao za MI6

Britanski pisac Frederick Forsyth otkrio je kako je izvršavao misije za MI6, britansku obavještajnu službu, u autobiografiji čije je izvatke u nedjelju objavio Sunday Times. Forsyth (77), poznati pisac krimića s mnogo bestsellera, među kojima "Šakal" i "Psi rata", priznao je da je za MI6 radio više od 20 godina u Biafri, Nigeriji, Istočnoj Njemačkoj, Rodeziji i Južnoafričkoj Republici.

Bivšem izvjestitelju BBC-a i Reutersa, koji je u to doba bio slobodan novinar, 1968. godine pristupio je pripadnik MI6 koji se predstavio kao "Ronnie" i rekao mu kako bi "želio imati nekoga u Biafri", odmetnutoj nigerijskog regiji u kojoj je od 1967. do 1970. trajao građanski rat.

Od Forsytha su 1973. zatražili da vodi misiju MI6 u Istočnoj Njemačkoj. "Njihov je zahtjev bio jednostavan. Postojao je jedan ruski general koji je radio za nas iz Istočne Njemačke i imao je paket za nas koji je trebalo iznijeti iz zemlje", napisao je Forsyth, koji je zadatak obavio vozeći se sve do Dresdena u Triumphu kabrioletu kako bi iz ruku ruskog generala paket primio u WC-u muzeja Albertinum.

"U to je vrijeme mnogo ljudi dragovoljno obavljalo zadaće za domovinu, to se nije smatralo čudnim. Nije postojala nagrada, ni novčana ni druge vrste, to ste jednostavno učinili. Tad je odnos bio drukčiji", piše Forsyth. No, svojevrsna nagrada bila mu je, kako sam piše, pomoć nekolicine pripadnika MI6 u istraživanjima koje je provodio za svoje knjige, a britanska obavještajna služba također mu je provjeravala i recenzirala dijelove tekstova kako bi bili vjerodostojni i uvjerljivi.

Forsyth je autor 20 romana koji su diljem svijeta prodani u više od 70 milijuna primjeraka.

Izvor: slobodnadalmacija.hr