Umirovljenici će ove godine dobiti božićnice

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je u srijedu da će umirovljenici ove godine u prosincu dobiti božićnicu iz sredstava Umirovljeničkog fonda, te da će oni s najnižim mirovinama primiti 300-350 kuna takve jednokratne naknade.

Dopunom zakona o Umirovljeničkom fondu, koji je je na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak, omogućit će se da se novac koji je ostao u Umirovljeničkom fondu nakon obeštećenja umirovljenika temeljem odluke Ustavnoga suda iz 1998. godine, prenamijeni kako bi se umirovljenicima isplatilo jednokratno novčano primanje.

Mrsić je rekao kako je takvu inicijativu Vladi uputila Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), napravljeni su određeni izračuni a umirovljenici će naknade dobiti iza 18. prosinca, kada budu oslobođena sredstva koja su u ovom trenutku blokirana u Umirovljeničkom fondu.
"Ta sredstava su na neki način namjenska i neće se vraćati u Državni proračun nego će se dodijeliti po socijalnim kriterijima, a to znači da će oni s najnižim mirovinama dobiti najveći iznos", rekao je Mrsić novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.

Dopunom zakona predlaže se, naime, da se umirovljenicima u vidu jednokratnog primanja isplati novac koji je, nakon isplate obeštećenja temelje Model A i B, preostao od neisplaćenih udjela preminulih članova Fonda koji nemaju nasljednika prvog nasljednog reda, kao i novac članova Fonda koji nisu u propisanom roku dali izjavu o načinu isplate udjela u Fondu.
Riječ je o novcu koji je imovina Republike Hrvatske, a krug korisnika, iznos i način isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine, Vlada će utvrditi odlukom, dok će isplatu provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Odlukom Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. godine uređeno je obeštećivanje umirovljenika zbog djelomičnog usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. godine, putem posebnog fonda koji je osnovan Zakonom o Umirovljeničkom fondu.
Na temelju tog zakona svake su se godine, po Modelu A i B, isplaćivale svote pojedinačnih obeštećenja.
Po Modelu A bile su isplaćivane polovične svote obeštećenja u roku o dvije godine, a po Modelu B obeštećenje se obavljalo u roku od šest godina, s počekom od dvije godine.
Posljednja rata isplaćena je 19. prosinca 2013. godine, a državi su pripali udjeli preminulih članova Fonda koji nemaju nasljednike prvoga nasljednog reda ili nasljednici nemaju zakonsko pravo stjecanja i raspolaganja udjelima, kao i udjeli onih umirovljenika koji se nisu očitovali o njihovom raspolaganju.

Kako rok za isplatu udjela članovima Fonda istječe 18. prosinca ove godine, Vlada ovom odlukom predlaže da se taj preostali novac, koji je pripao državi, prenamijeni za isplatu jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti.

Izvor: jutarnji.hr