Željko Šemper o ugostiteljstvu i umirovljeničkim udrugama

Zastupnik HSU-a u Saboru Željko Šemper govorio je o Zakonu o ugostiteljstvu čijim je donošenjem riješen problem koji je dugo godina tištio umirovljenike koji su članovi umirovljeničkih udruga.

Naime, dosadašnjim je zakonom umirovljenicima, članovima tih udruga, bila onemogućena konzumacija svih vrsta pića. Kako kažu u udrugama, osjećali su se diskriminirano jer u vruće ljetne dane, na primjer, nisu smjeli popit čašu piva, a da inspekcija ne opali kaznu voditelju kluba i udruzi u čijem je prostoru takav klub, rekao je zastupnik Šemper.

"Uvijek se to pravdalo zahtjevima ugostitelja kako se radi o nelojalnoj konkurenciji koja im nanosi veliku štetu, međutim činjenice su ipak malo drukčije. U tim klubovima, dakle u svojim prostorima se uglavnom prijepodne i do ručka druže umirovljenici koji u pravilu ne koriste usluge ugostiteljskih objekata. Kod umirovljenika postoji potreba za socijalnim kontaktima u njima poznatom okruženju. Svakodnevno popričaju prije svega o svojem zdravlju, igraju karte ili odigraju koju partiju šaha ili pikada", naglasio je Šemper te dodao da nema govora o šteti ili nelojalnoj konkurenciji budući da su klubovi umirovljenika specifična mjesta, a naše argumente podržava i ceh ugostitelja.

Prema konačnom prijedlogu ovog zakona člankom 6. točkom 6. rješava se dugogodišnji problem umirovljeničkih udruga, a čija odredba sada omogućava pripremanje i usluživanje napitaka i pića bez namjere stjecanja dobiti ili druge gospodarski procjenjive koristi koje udruge umirovljenika organiziraju za članove udruga umirovljenika u svojim klupskim prostorijama.

Izmjena ovog zakona vjerojatno će pridonijeti i povećanju broja članova umirovljeničkih udruga jer se posljednjih godina smanjuje njihov broj. Stariji umirovljenici kojima je to bilo jedino mjesto druženja pomalo zbog bolesti i tereta godina odlaze, a kod mlađih umirovljenika nema previše interesa za takav vid druženja ili nema potrebe korištenja usluge umirovljeničkog standarda koje pružaju udruge kao što je organizacija izleta ili godišnjih odmora, nabava drva, prehrambenih proizvoda i usluga po povoljnim cijenama uz odgodu plaćanja na više rata uz člansku iskaznicu.

Izvor: hsu.hr