Ljekarnička komora protiv internet ljekarni

Hrvatska ljekarnička komora zatražila je od novog ministra zdravlja Darija Nakića da povuče iz javne rasprave Nacrt pravilnika o internet ljekarnama, koji je posljednjeg dana svojeg mandata potpisao njegov prethodnik Siniša Varga, unatoč protivljenju struke.

Varga je, tvrdi se u priopćenju HLJK-a, potpisao sporni pravilnik kojim se regulira prodaja lijekova putem interneta, iako Zakon o lijekovima propisuje da se lijekovi mogu izdavati isključivo u ljekarni, a bezreceptni lijekovi u specijaliziranoj prodavaonici za promet lijekova na malo.

Ljekarnička struka smatra da se lijek koji se naručuje ili kupuje putem interneta može izdati jedino i isključivo u ljekarni.

"U Hrvatskoj će prodaju bezreceptnih lijekova putem interneta moći obavljati samo ljekarne, stoga ljekarnička struka mora imati pravo odlučivanja na koji će se način u Hrvatskoj to i provoditi. Uz poštivanje europske regulative, ljekarnicima je na prvom mjestu sigurnost pacijenata i kakvoća lijekova za koje odgovaraju, čuvajući visoku razinu javnog zdravlja uz poštivanje usluga informacijskog društva", poručili su iz HLJK-a. index.hr