Ministar Nakić najavljuje: Hitna više neće obrađivati sve pacijente

Novi ministar zdravlja Dario Nakić, kao prvi potez ministarstva u svom mandatu, najavio je reformu hitne pomoći, i to s ciljem smanjivanja procesa čekanja u Objedinjenim hitnim bolničkim prijemima. 

"Ljudi su prepoznali mogućnost koju je sustav nedovoljnom razrađenošću otvorio i počeli su dolaziti u hitne bolničke prijeme. Onda se događalo da čekaju na preglede 10 do 12 sati", navodi Nakić za RTL. Kao glavni razlog tomu ističe preopterećenost nehitnim pacijentima koji zaobilaze obiteljske liječnike i domove zdravlja te odlaze u bolnicu zbog blago povišene temperature i slično. Ubuduće, pacijenti s lakšim simptomima pomoć bi trebali tražiti u Domovima zdravlja kod dežurnih liječnika obiteljske medicine. Naravno, kako bi ova reforma uspjela, potrebno je pojačati mrežu dežurnih obiteljskih liječnika.

Trijažne sestre trebale bi biti te koje će napraviti procjenu stanja i diferencirati hitne pacijente od onih koji pomoć trebaju tražiti u domu zdravlja ili kod svog liječnika. Kako ministar navodi, prošle je godine bilo 850 000 intervencija na Hitnoj, a od toga je 60% pacijenata pripadalo nehitnoj kategoriji. 

Ministar Nakić također ističe kako je jedan od značajnih problema organizacija primarne zdravstvene zaštite liječnika obiteljske medicine. Liječnici se, umjesto da se posvećuju pacijentima, bave administracijom, što negativno utječe na njihovu produktivnost te zbog toga čitavi sustav pati. 

Izvor: Dalmacija News