08. ožujka - Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena, kod nas popularno zvan Osmi Mart, tradicionalno se slavi 08. ožujka i predstavlja priliku za slavlje žena diljem svijeta, odnosno njihovih ekonomskih, političkih i socijalnih uspjeha.

Prvi put proslavljen davne 1909., Dan žena je često služio kao spomenar ženskoj patnji i borbi, a tijekom godina obilježavali su ga prosvjedi, borba za pravo glasa, sufražetski pokret, demonstracije, dizanje glasa protiv diskriminacije, itd. Danas, Dan žena je prilika da se zahvalimo i damo podršku ženama u zajednici, ali i da onima kojima se posebno divimo darujemo cvijeće. Također, prilika je to da se prisjetimo snažnih žena u našoj i svjetskoj povijesti te da se zajedno založimo za društvo u kojem smo svi jednaki. 

Ove godine, glavna tema Međunarodnog dana žena pri Ujedinjenim Narodima je jednakost spolova, tj. Inicijativa „50-50 do 2030: Ustanimo za jednakost spolova“. Misao vodilja ove inicijative je osiguravanje inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve te kontinuiran rad na implementaciji temeljnih ženskih, ali i ljudskih, prava. 

Svim našim čitateljicama od srca želimo sretan  Međunarodni dan žena! Živile!

Foto: http://www.quotesgiant.com/next-doodle-womens-day/

 Autor: seniori.hr