Predstavljena reforma hitne medicinske pomoći

Glavni cilj reforme je povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi.


Ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić predstavio je 8.4.2016. prijedlog izmjene i povećanja mreže hitne medicinske pomoći u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Predstavljanju je prisustvovala ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el. MBA, zamjenik ministra g. Ivan Bekavac, dr. med., pomoćnica ministra dr.sc. Ružica Palić Kramarić, dr. med., te pomoćnica ministra dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med.

Sudionici sastanka bili su ravnatelji/sanacijski upravitelji domova zdravlja, županijski pročelnici za zdravstvo, rukovoditelji objedinjenih hitnih prijema zdravstvenih ustanova, te ravnatelji županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Ključni dio reforme je edukacija osoba o samopomoći i kako razlikovati hitna od ne hitnih stanja.

HZZO je krajem srpnja 2015. godine izdao drugo dopunjeno izdanje brošure „Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“. Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Republici Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Riječ je o besplatnoj informativnoj brošuri namijenjenoj svim građanima koja se može naći u ugovornim obiteljskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim hitnim ambulantama i u ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu.

U vodiču su navedeni neki najčešći primjeri hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć, te je uz broj hitne medicinske pomoći dodan i kratki vodič za provođenje kardiopulmonalne reanimacije. Razlikovanje hitnih i ne-hitnih stanja je važno jer može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu te na taj način omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život, a često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna medicinska pomoć uopće nije potrebna.

Vodič možete pronaći OVDJE

Izvor: hzzo.hr