Sindikat umirovljenika Hrvatske: ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju umirovljenicima otimaju stanove

Država je institutom ugovora o dosmrtnom uzdržavanju potaknula razvoj industrije lešinarstva i zlouporabe starijih osoba, tvrde umirovljenici.

Dodaju da je hrvatski sustav socijalne skrbi za starije osobe manjkav te da sve više starijih osoba zbog nemogućnosti samostalnog života biva namamljeno od uzdržavatelja, dajući im svoju imovinu u zamjenu za njegu i brigu u posljednjim godinama njihova života.
- Sve češće možemo pročitati tužnu priču o starijoj osobi koju su prevarile osobe s kojima je potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, odnosno nisu ispunile ugovorne obveze, već su osobu izbacili na ulicu ili u nekakav drugi smještaj, a njezinu imovinu rasprodali. Iako se uzdržavatelji nisu pridržavali ugovora, starije osobe rijetko dobivaju sudske postupke, ako se uopće odluče za njih zbog troška, uzrujavanja i predugog trajanja na hrvatskim sudovima - ističu u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Upravo zbog toga je SUH pokrenuo provjeru koliko osoba i pod kojim uvjetima u oglasima nudi uzdržavanje starijim osobama. - Ostali smo šokirani brojem takvih ponuda u oglasnicima i forumima. 

Legalno je

Na poznatim hrvatskim oglasnicima velik je broj oglasa u kojima se nudi skrb za stariju osobu u zamjenu za nekretninu. “Nudim skrb za stariju gospođu bez obitelji u zamjenu za nekretninu” i slični oglasi svakodnevno se pojavljuju na internetu. Iza većine njih stoje obični predatori.
- Nazvali smo nekoliko oglasa, a odlučili smo se i na objavu oglasa u kojem prividno tražimo osobu koja će se skrbiti o 82-godišnoj baki u zamjenu za nekretninu u Splitu. U dva dana javilo nam se više od 60 osoba koje su bile zainteresirane za skrb o baki. Većina njih je bila sprema na preseljenje u Split, dok je i velik broj osoba nudio preseljenje bake u drugi dio Hrvatske. Naravno, interesiralo ih je i je li baka bolesna, pokretna, kakva njega bi joj trebala te, naravno - o kakvoj je nekretnini riječ. Na sve upite smo odgovorili kako bi baka rado ostala u svom stranu te kako bi se potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem bi se specificirali detalji skrbi, tj. kako bi baki trebalo pomoći oko kućanskih poslova, izlazaka, plaćanja troškova stanovanja i hrane i popravaka u kući, s tim da njezina mala mirovina njoj ostaje na raspolaganju, kao svojevrsni džeparac. Ljudi koji su nam se javljali na upite različitih su profila.

Profil skrbnika

Od profesionalnih njegovatelja koji su pred mirovinom i žele nastaviti raditi do osoba koje jednostavno traže mjesto za život, a u dosta slučajeva riječ je o obiteljima gdje su roditelji nezaposleni i bez iskustva za skrb o starijoj osobi. Povratni odgovor smo dobili od njih 40, s tim da je polovina odustala jer u pitanju nije potpisivanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili zato što smo inzistirali da baka ostane u svom stanu do kraja života. Uvjeravali su nas kako je bolje da je u domu za starije, najčešće su navodili državne domove kao najbolje rješenje, ali nam nisu htjeli odgovoriti što bi učinili sa stanom dok bi baka bila u domu. No, i tu vrijedi jednostavna shema: baku u dom, a stan u najam, pa time plaćate dom i za koju godinu eto vam nove nekretnine. Ili desetak nekretnina - upozoravaju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.
U sklopu ovoga umirovljeničkog istraživanja profila osoba koje nude skrb o starijima posve je jasna postala jedna stvar - ne smije se generalizirati i reći da su sve ponude za skrb o starijoj osobi lešinarenje i pokušaj manipulacije kako bi se na lak način došlo u posjed nekretnine. No, isto tako ne treba ni kriti istinu da je većina ponuda zapravo takva.

Izvor: Glas Slavonije