Održana promocija vodiča „Dome slatki dome“

Promocija vodiča za prilagodbu na život u domu za starije i nemoćne osobe „Dome slatki dome“ autorice Ane Drnasin, diplomirane psihologinje s višegodišnjim iskustvom u radu sa starijim osobama, održana je u srijedu, 22. veljače 2017. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Nelija Rudolfi, predsjednica Društva psihologa u Splitu, predstavila je autoricu i izrazila ponos činjenicom da je ovaj vodič prva publikacija u izdanju te organizacije. Ovaj vodič nudi smjernice o nekim aspektima načina života u domu za starije, pokušava smanjiti predrasude prema kvaliteti života u domu, informira potencijalne korisnike što mogu očekivati od ove vrste usluga te daje smjernice osoblju doma o prilagodbi.

Poznata splitska psihologinja Mirjana Nazor u sklopu događanja govorila je o starenju i različitim predrasudama i stereotipima koji se vežu uz to razdoblje života. Istakla je kako je starenje često izvor straha, a zapravo bismo se svi trebali voditi rečenicom „Starenje nije dodavanje godina životu, već dodavanje života godinama.“ Starije osobe predstavljaju, ističe Nazor, možda najheterogeniju skupinu među svima, jer unutar nje pronalazimo najrazličitije pojedince. Neki od savjeta koje ova psihologinja daje starijim osobama odnose se na izbjegavanje žaljenja za propuštenim, opraštanje sebi samima i izražavanje zahvalnosti za život kakav smo imali.

Naposljetku, autorica je prisutnima predstavila novoizdani vodič, otvorivši pritom i temu psihologije starenja. Navodi kako se u Hrvatskoj jako malo stručnjaka bavi psihologijom starenja, dijelom zbog nedostatnih financijskih sredstava institucija koje bi takve stručnjake zapošljavale, a dijelom zbog predrasuda prema starijima kao populaciji kod koje ne postoje značajne promjene niti teme za proučavanje.

Cilj je ove knjižice ponuditi smjernice o životu u domu kako bi starije osobe i njihove obitelji donijele informiranu odluku. Isto tako, njegov je cilj ponuditi starijim osobama pomoć u adaptaciji na nove životne okolnosti. Savjeti koje Drnasin daje članovima obitelji koje stariju osobu žele poduprijeti u odlasku u dom su:

  • otvorena komunikacija
  • poštovanje
  • strpljenje i suosjećanje tijekom procesa prilagodbe
  • izbjegavanje prezaštitničkog stava.