Volonterske akcije u suradnji sa školama

U međugeneracijskom programu u projektu „Aktivna i kvalitetna starost“ potaknuta je suradnja s osnovnim i srednjim školama iz Splita, Kaštela, Solina i Podstrane.

Zajedničkim snagama, partneri na projektu osmislili su niz volonterskih akcija s ciljem promocije filantropije, empatije i osnaživanja međugeneracijske suradnje između djece i umirovljenika.

Prva volonterska akcija bila je usmjerena na izradu čestitki za korisnike u institucionalnom smještaju na području Splita, Kaštela i Podstrane. Sa željom da korisnicima, starijim i nemoćnim osobama uljepšamo blagdansko vrijeme, uoči Božića i Uskrsa učenici OŠ izrađivali su čestitke i likovne radove. Ukupno je 355 učenika izradilo čestitke za isto toliko starijih osoba smještenih u Dom Arkus u Kaštel Sućurcu, Dom Vita i Dom Cor Bonum u Podstrani, Dom za starije i nemoćne Split (objekt Vukovarska i objekt Zenta) te Dom Lovret. U akciji je sudjelovalo 7 osnovnih škola pod vodstvom svojih nastavnica.

Osim izrade čestitka, održane su i volonterske akcije uređenja okoliša u Prihvatu za beskućnike u Kaštel Gomilici, edukativno prezentacijska rezidba maslina u suradnji s SŠ Braće Radić, obilježavanje Dana žena gdje su djeca s invaliditetom udruge Inkludo darivali štićenike Doma Vita ružama, održavanje tečaja korištenja novih medija za starije osobe u suradnji s Teatrinom u Solinu.

U suradnji s OŠ Dobri i Arheološkim Muzejom Split održane su četiri tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200. Idejna vodilja aktivnosti jest podučiti učenike OŠ Dobri o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućiti im kreativno likovno izražavanje; inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

U prvom dijelu imali su stručno vodstvo o povijesti Visa, a u drugom dijelu su od glinamola izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete (koji se mogu kasnije prenamijeniti u medaljone ili magnete). Učenici se koriste tehnikama utiskivanja i rezbarenja s ciljem oblikovanja različitih likova i ukrasa temeljem predložaka vinove loze, golubice, valova. U cijelom procesu pomažu im umirovljenica Žana Krželj i viša restauratorica Prpa Stojanac.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF