Simptomi menopauze mogu trajati i do 14 godina

Simptomi menopauze, poput valova vrućine, mogu trajati i do 14 godina, što je dulje nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki znanstvenici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovice žena simptomi trajali nešto više od sedam godina.

Američko istraživanje, koje prenosi britanski list Daily Mail, pokazalo je i da je menopauza kod žena počinjala prosječno u dobi od 51 godine, kada prestaje mjesečnica i pada razina estrogena, te da je polovica žena imala najneugodnije simptome prosječno dulje od sedam godina, odnosno 7,4 godine.

Američki stručnjaci kažu kako je potrebno uložiti veće napore kako bi se pronašli novi načini pomoći ženama s obzirom na to da se uzimanje hormonske nadomjesne terpije ne preporučuje dulje od pet godina jer ju prate zdravstveni rizici.

Istraživanje je obuhvatilo 1.449 žena s učestalim valovima vrućine i noćnim znojenjem i najveće je do sada provedeno te je obuhvatilo žene iz različitih etničkih skupina. Žene su praćene od 1996. do 2013. i sve su udovoljavale početnom kriteriju istraživanja od barem šest dana s valovima vrućine ili noćnim znojenjem u prethodna dva tjedna.

Istraživanje je pokazalo da valovi vrućine, što ranije počnu, to dulje traju, odnosno da je kod žena koje su imale valove vrućine prije gubitka mjesečnice veća vjerojatnost da će oni trajati još godinama nakon menopauze, značajno dulje nego kod žena čiji su se simptomi pojavili tek nakon gubitka mjesečnice.

Među ženama obuhvaćenima istraživanjem svaka je osma imala valove vrućine dok je još imala redovitu mjesečnicu. Kod dvije trećine žena valovi vrućine pojavili su se u perimenopuzi, razdoblju kada se mjesečnice počnu prorjeđivati.

Žene koje su valove vrućine dobile dok su još redovito menstruirale imale su simptome prosječno još 11,8 godina. Devet od tih 11,8 godina bilo je nakon gubitka mjesečnice i njihovi su simptomi trajali tri puta dulje od prosječne 3,4 godine simptoma za žene koje su valove vrućine dobile tek nakon što su izgubile mjesečnicu.

Voditeljica istraživanja Nancy Avis iz Wake Forest baptističkog medicinskog centra u Sjevernoj Karolini kaže: "Ako započnete kasnije, ukupno traje kraće i kraće je nakon posljednje mjesečnice".

U okviru istraživanja utvrđeno je da su žene s dugotrajnijim simptomima bile manje obrazovane, pod većim stresom te depresivnije i tjeskobnije.

Ranija istraživanja pokazala su da žene koje pate od valova vrućine imaju veći rizik od kardiovaskularnih problema i gubitka koštane mase.

Voditeljica preventivne medicine iz bostonske bolnice Brigham and Women’s JoAnn E. Manson kaže u komentaru istraživanja kako su žene koje su izložene većem stresu svjesnije svojih simptoma i doživljavaju ih kao ometajući faktor, ali isto tako značajnije noćno znojenje koje ometa san može voditi u stres.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine. RTL/HINA