Kako se čuvati od ekstremnih hladnoća

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj u slučaju ekstremno niskih zimskih temperatura.

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i zbog češće fizičke neaktivnosti te promjena na organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini koja je posebno osjetljiva na niske temperature.Ovo su preporuke kako da se čuvaju za ekstremnih hladnoća:

KADA IZLAZITI: Preporuča se izbjegavati izlazak iz kuće za vrijeme niskih temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu starijim bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih, cerbrovaskularnih te od respiratornih bolesti.

KAKO SE ODJENUTI I OBUĆI: Ako se izlazak na niske temperature ne može izbjeći, tada neka odjeća bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Pri izlasku treba zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta.

ZNOJENJE I DRHTAVICA – UPOZORENJE ZA HITNO VRAĆANJE NA TOPLO: Ako primijetite povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće. Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor, na toplo.

IZBJEGAVATI FIZIČKI NAPOR NA OTVORENOM: Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama;

NE HODAJTE PO LEDU: Osobito izbjegavajte hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova;

PITI TOPLO – BEZ KOFEINA I ALKOHOLA: Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

TEMPERATURU MJERITI: Starije funkcionalno onesposobljene osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.

BEZ DUGOG STAJANJA I SJEDENJA: Starije osobe sklone otjecanju nogu, zimi trebaju paziti na ponašanje i način življenja, koje im pogoršavaju poteškoće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

KADA LIJEČNIKU: U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

BRIGA BLIŽNJIH: U vrijeme hladnih mjeseci bližnji trebaju što češće kontaktirati stariju osobu, a ona sa sobom uvijek treba ponijeti svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, u slučaju nesvjestice, pada na ledu ili drugih nezgoda.

Izvor: http://dobarzivot.net/