Srezane liste čekanja

U samo dva termina “Programa plus” Ministarstva zdravlja RH, kojim se žele smanjiti liste čekanja u hrvatskim bolnicama, u prošlu srijedu i subotu, liste čekanja su u 33 hrvatske bolnice smanjene za više od 3700 pacijenata.


– Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima u ova dva prva termina i nadamo se još boljim u predstojećem razdoblju – kratko je komentirao prva smanjenja lista čekanja dr. Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja i voditelj projekta “Program plus”.

Ako se ovakav trend odaziva pacijenata i obavljenih pregleda nastavi, Ministarstvo zdravlja bi moglo, u roku od šest mjeseci, koliko su rekli da će provoditi “Program plus”, liste čekanja smanjiti za oko 90 tisuća ljudi. Što je, priznat ćete, vrlo respektabilno.

Što se tiče splitskoga KBC-a, odaziv pacijenata na preglede po “Programu plus” je vrlo zadovoljavajući, odnosno nisu ga predviđali ni najveći optimisti.

U dva termina, srijedu i subotu, liste čekanja u KBC-u Split su smanjenje za 297 pacijenata. U srijedu se od 100 pozvanih pacijenata na preglede odazvalo njih 95, odnosno 95 posto, a u subotu se od 218 pozvanih odazvalo njih 202, odnosno 92 posto.

– Samo se 7,90 posto pacijenata nije u subotu odazvalo. Rezultati su zaista dobri. U subotu je radilo čak 16 ambulanti za prvi pregled. Naravno da i dalje nastavljamo s i od srijede ćemo uz prve preglede i dijagnostiku početi obavljati operacije katarakte na Klinici za očne bolesti, a od subote ćemo u nekim ambulantama početi obavljati male ambulantne zahvate – rekao jedoc. dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split.

Ako se ovom “Programu plus” pridoda i činjenica da će u Splitu Poliklinika “Medikol” za nekoliko dana početi s obavljanjem usluga MR dijagnostike preko crvene uputnice (pregled plaća HZZO), liste čekanja bi u Hrvatskoj, zaista, uskoro mogle otići u zaborav. slobodnadalmacija.hr