7 činjenica o starenju koje nerado prihvaćamo

Sve se u životu može izbjeći, osim onih nekoliko bioloških predeterminiranih procesa među kojima dominira starenje.

Koje promjene možemo očekivati na svojem tijelu?

Sve se u životu može izbjeći, osim onih nekoliko bioloških predeterminiranih procesa među kojima dominira starenje. Iako starenje doživljavamo kao nešto što počinje negdje u četrdesetima, ili nikada - ako zadržimo mladenački duh, istina je da od trenutka kad se rodimo, započinje i proces starenja koji se manifestira nizom morfoloških promjena našeg organizma. Neke od njih su nam svima dobro poznate: kosa nam sijedi, javljaju se bore, nismo više u kondiciji kao nekada. Neke stvari nam ipak nisu toliko poznate, a o ovih sedam činjenica uistinu ne volimo pričati.

Žene tijekom menopauze nerijetko dobivaju facijalne dlačice
Kako starimo, smanjuju se naše zalihe estrogena, a testeron tada može uzrokovati da nam se na dijelovima lica poput brade počnu pojavljivati dlačice, inače karakteristične za muškarce.

Uslijed hormonalnih promjena, prorijeđuju se kosa i obrve
Nakon pedesete godine, otprilike isti broj žena i muškaraca ima problem sa kosom koja se protanjuje, a rezultat je ponovno - smanjivanje razine estrogena. Kosa je istovremeno i mnogo suša i sklona pucanju. Da stvar bude gora, dolazi i do protanjivanja obrva pa će sve dame koje svoje obrve u mladosti čupaju na suviše tanku liniju, vjerojatno završiti sa svega nekoliko dlačica.

Rastu nam uši - i nos
Vjerovali ili ne, uši i nos pomalo rastu kompletno do starosti. Iako uši do šeste godine života dosegnu 90% svoje maksimalne veličine, one ipak nastavljaju rasti do starosti, a kod nekih to rezultira primjetno većim ušima nego smo ih imali u mladosti. Da stvar bude više komična, uši i nos se također i opuštaju s vremenom zbog strukturnih promjena u potpornom koštanom sustavu organizma.

Zubi postaju prividno veći
S vremenom je normalno da nam se zubno meso povlači pa dužina zuba, koja je prosječno između 10 i 12 milimetara, u starosti može prividno porasti do čak 17 milimetara, a najbolji način da spriječimo ili barem odgodimo ovaj proces je redovita briga o zubima, što uključuje četkanje i korištenje zubnog konca barem dvaput dnevno, kao i regularne posjete stomatologu.

Ruke i noge postaju mrljaste i prožete vidljivim venama
Pigmentacijske mrlje uglavnom nastaju zbog nezaštićene izloženosti sunčevim zrakama kroz godine, i jedini način da ih spriječimo je redovito nanošenje kremice sa zadovoljavajuće visokim faktorom.

Mogli biste razviti “pureći vrat”
Koža vrata je vrlo sklona efektima starenja, i poznajemo je kao jedan od izdajničkih znakova koji uvijek odaje točno koliko imamo godina - čak i kad imamo vrlo njegovano i mlađahno lice. Razlog tome je činjenica da je koža vrata tanja od kože lica i ima drugačiju količinu kolagena, tvari odgovore za održavanje elastične i mladolike kože.

Koža lica je vrlo sklona crvenilu i uglavnom vrlo suha
Uslijed hormonalnih promjena u tijelu, moguće je da ćete postati vrlo skloni crvenilu lica i crvenkastim mrljicama koje koreliraju s pojavom problema rozaceje.
Izvor: fashion.hr