Inkontinencije se srami čak 40 posto osoba - ne žele se javiti liječniku

Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur (PAMM) je sindrom koji može značajno utjecati na kvalitetu života. Unatoč tome, čak do 40 posto osoba s PAMM-om nikada o svojim simptomima nije razgovaralo s liječnikom!

Procjenjuje se da PAMM pogađa više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta, dok u Europi od njega pati jedna do šest osoba starijih od 40 godina, to jest 16-17 posto cjelokupne populacije", rečeno je na održanom skupu o prekomjerno aktivnom mokraćnom mjehuru, na kojem su govorili prof. dr. sc. Slavko Orešković, spec. ginekolog, KBC Zagreb, predsjednik Hrvatskog društva za urološku ginekologiju, prof. dr. sc. Željko Kaštelan, spec. urolog, KBC Zagreb, predsjednik Hrvatskog urološkog društva te Maja Žižmund, regionalna direktorica Astellasa za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

PAMM je skup simptoma u mokraćnom sustavu koji nisu uzrokovani infekcijom ili nekom drugom vidljivom patologijom, a temelje se na urgenciji – iznenadnoj, neodgodivoj potrebi za mokrenjem koju je teško zanemariti.

Ostali simptomi PAMM-a uključuju: urgentnu inkontinenciju ili 'mokar' PAMM – nevoljno istjecanje mokraće kojemu prethodi urgencija, povećanu učestalost mokrenja – potreba za češćim pražnjenjem mjehura tijekom dana nego što se prethodno smatralo uobičajenim (npr. ≥ 8 puta u 24 sata) i nokturiju – buđenje jednom ili više puta tijekom noći radi pražnjenja mokraćnog mjehura.

 

Izvor: www.ordinacija.hr