Vlada smanjuje zatezne kamate za 30 do 50 posto

Na današnjoj sjednici vlada je predložila smanjenje zateznih kamata za gospodarstvo i građane za 30-ak posto.

Vlada predlaže smanjenje za građane s 12% na 8,14%, dok će za tvrtke pasti s 15% na 10,14%.

Ovo je samo prvi korak jer se godinama uređenje zakona rasporedilo po različitim zakonima. Sada idemo žurno, intervenirati odmah, a rezultati će se vidjeti čim se zakon usvoji, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Treba razraditi modele kako sve kamate staviti na jedno mjesto, kako ih preurediti. To se desetljećima nije radilo i sad imamo jedan dosta neuređen sustav, smatra ministar.

Vlada je odobrila zaduženje HAC-a i jamstvo u vrijednosti 140 milijuna eura, radi financiranja građenja, održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza za 2015. Pokrećemo postupak razduživanja HAC-a i ARZ-a putem inicijalne javne ponude dionica HAC-a, rekao je na sjednici Vlade ministar prometa, pomorstva i veza Siniša Hajdaš Dončić. Riječ je o suglasnosti za pokretanje monetizacije duga autocesta inicijalnom javnom ponudom tvrtke HAC-ONC. Razduživanje HAC-a i ARZ-a uredit će se posebnim zakonom.

Vlada je odlučila vratiti iznos jubilarne nagrade za javne i državne službenike na staro s 500 na 1.800 kuna. Prihvaćen je nacrt prijedloga odluke o proglašenju Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda koji će se obilježavati 14. travnja.

U EU-u će uskoro, uz krčki pršut, biti zaštićeni i neretvanska mandarina, maslinovo ulje Cres, ogulinski kiseli kupus i istarski pršut, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao je da je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. je za projekte zaštite okoliša osigurano 485 mil. kuna, za energetsku učinkovitost 335 milijuna, a za gospodarenje otpadom 583 mil. kuna. www.hrt.hr