Profil: Cloris Leachman

Poznata glumica, koja i u 89oj godini dobiva glumačke angažmane, rođena je 30.04.1926. godine u Iowi (SAD) kao najstarija od tri kćerke. Od malih je nogu izražavala želju za angažmanom u svijetu zabave, u čemu je imala majčinu bezuvjetnu podršku.

Foto: pixabay

U dobi od 20 godina, natjecala se na izboru za Miss Amerike, na kojem nije odnijela pobjedu, ali je dobivenu pažnju iskoristila kako bi odselila u New York i započela glumačku karijeru. Zahvaljujući izboru za Miss, osvojila je stipendiju za studij glume u klasi Elie Kazana, poznatog filmskog i kazališnog redatelja, scenarista i producenta. Neko je vrijeme glumila na Broadwayu, između ostalog u mjuziklu "South Pacific".

Karijera
Polovicom prošlog stoljeća, Leachman je počela igrati televizijske uloge. Tijekom 50-ih i 60-ih godina, glumila je u serijama poput "Alfred Hitchcock predstavlja", "Nedodirljivi" i "Lassie". Paralelno je glumila i u filmovima, poput "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "Mladi Frankenstein", "Daisy Miller" itd. Uloga u filmu "The Last Picture Show" (Posljednja kino-predstava) donijela joj je i Oskara za najbolju sporednu ulogu 1971. godine. Dodatno, može se pohvaliti s čak 8 osvojenih Emmy nagrada u svojoj respektabilnoj karijeri, tijekom koje se pojavila u više od 70 filmova.

Otkako je započela filmsku karijeru, Leachman neumorno snima, čemu svjedoči podatak o posljednjoj filmskoj ulozi koju je odigrala u "The Wedding Ringer" 2015. godine. Posljednjih godina mogli ste je gledati na televiziji u seriji  "Raising Hope" (Odgoj za početnike), u ulozi bake glavnog lika, kao i u ulozi bake u planetarno popularnoj seriji  "Malcolm in the Middle" (Malcolm u sredini).

Privatni život
Od 1953. do 1979., Leachman je bila u braku s Georgeom Englundom, redateljem i scenaristom. Zajedno su imali četiri sina i jednu kćer.

Od 35. godine je vegetarijanka te navodi kako se hrani uglavnom juhama i povrćem. Sudjelovala je u nekoliko kampanja pod pokroviteljstvom PETA-e (Organizacija za etički tretman životinja).

S napunjene 82 godine, 2008. je nastupila u poznatom televizijskoj emisiji "Ples sa zvijezdama" kao najstarija natjecateljica u toj emisiji. Sudjelovanje u emisiji bila je njena velika želja, koja je gotovo ostala neostvarena. Naime, producenti su je dvaput odbili zbog dobi, navodi glumica. No, nije odustajala te je naposljetku suradnja ostvarena.

Leachman ima vlastitu zvijezdu na Hollywoodskoj Stazi slavnih, koja je postavljena 1980. godine. Autobiografiju pod naslovom "Cloris: Moja autobiografija“ izdala je 2009. godine.

Autor: seniori.hr