mirovina

 • S obzirom da životni tempo ne ostavlja dovoljno vremena da se pripremimo za mirovinu, nerijetko zamišljamo kako se opuštamo uz svoje hobije, putujemo i slično, no istina je da većina novih imirovljenika ostane zatečena i ne zna što i kako dalje.

 • Iz mjeseca u mjesec sve je veći broj umirovljenika kojima ovrhovoditelji poput HRT-a, telekoma i komunalnih tvrtki, banaka blokiraju račune, pa time i mogućnost raspolaganja zasluženim mirovinama. Mnogi od njih tada se nađu u vrlo teškoj situaciji koju je jedino moguće riješiti na način kako ćemo pokušati što jednostavnije i sažetije opisati.

 • Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje našao je u svojim bazama 20.878 osiguranika za koje vlasnici tvrtki godinama nisu plaćali doprinose. Fiktivna su to poduzeća osnovana prije deset, petnaest i više godina, koja su služila samo za jednu svrhu – da radnicima koji su prijavljeni kao njihovi zaposlenici teče mirovinski staž, neovisno o tome što za njih nisu uplaćivali nikakve doprinose.

 • Na 1,4 milijuna zaposlenih dolazi 1,2 milijuna umirovljenika, što znači da jednog umirovljenika finacira svega 1,14 zaposlenih. Ipak, ministar Mirando Mrsić uvjerava kako je sustav održiv, a broj umirovljenika neće rasti, ali hoće broj zaposlenih.

 • Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u utorak kako je Vlada osigurala stabilnost mirovina, a mjere koje se donose trebaju pridonijeti da mirovinski sustav bude transparentniji i jeftiniji.

 • Prezentacija održivost mirovinskog sustava u rh 2015.-2060. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dostupna je ovdje.

 • Umirovljenici koji su ostvarili pravo na starosnu mirovinu i nastavili raditi ili se nakon nekog vremena zaposle do polovice punog radnog vremena (do 4 sata) primat će od HZMO-a svoju zasluženu mirovinu, a od poslodavca dogovorenu plaću.

 • Je li mirovinski sustav stabilan unatoč nepovoljnom omjeru umirovljenika i zaposlenika? Tko će imati pravo na profesionalnu mirovinu, a tko na zajamčenu braniteljsku mirovinu i koje novosti u mirovinskom osiguranju Vlada namjerava uvesti tijekom godine?

 • POVODOM izjava ministra rada i mirovinskog sustava, u kojima hvali održivost hrvatskog mirovinskog sustava, te kao dugoročno rješenje najavljuje povećanje izdvajanja u drugi mirovinski stup,

 • Radnici koji su u mirovinu odlazili u prošloj godini u prosjeku su bili stariji pet mjeseci nego oni umirovljeni 2011. Zbog pooštrenih uvjeta u invalidsku mirovinu otišlo je 3.475 građana, 10 tisuća manje nego 2009.

 • Zakonom o mirovinskom osiguranju pravo na starosnu mirovinu ostvaruju osiguranici kada navrše 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. U tzv. prijelaznom razdoblju (do kraja 2029. godine) pravo na starosnu mirovinu uz navršenih 15 godina mirovinskog staža imaju i žene koje u 2015. godini proslave 61 godinu i 3 mjeseca života.

 • Mirovinski sustav zapeo je u tranziciji na pola obavljena posla: zadnjim izmjenama učinjen je korak prema većoj financijskoj održivosti, no to nije dovoljno ni za buduće umirovljenike, ni za državni proračun.

 • Provjerite kroz sustav e-Građani! Od kraja prošle godine u sustavu e-Građani omogućen je uvid o podatke o obračunatim ustegama iz mirovinskih primanja putem osobnog korisničkog pretinca. Podaci sadrže ustege iz Obavijesti o mirovinskim primanjima za određeni mjesec razrađene prema vrsti i ukupnoj svoti ustege, mjesečnoj svoti ustega u kunama, nazivu pravne osobe ili imenu i prezimenu ovrhovoditelja/vjerovnika i broju računa te broju dokumenta.