Savjeti za zaštitu zdravlja za osobe starije životne dobi

Epidemija bolesti COVID-19 promijenila je naš dosadašnji život u cijelosti. Posebno se to odnosi na svakodnevnicu osoba starije životne dobi koje su posebno ugrožena skupina u novonastaloj situaciji.

"Zbog zaštite svojeg zdravlja starije su osobe prisiljene na čitav niz promjena vezanih uz svakodnevni život. Sada više vremena provode u domu, ograničen im je kontakt s mlađim članovima obitelji, posebno s djecom koja pohađaju vrtiće i škole, graničen kontakt s prijateljima i kolegama te privremeni prekid brojnih rutina i aktivnosti na koje ste navikli".

Važno je zapamtiti da je ovo privremena sitacija, a sve donesene mjere su uvedene kako bi zaštitile naše zdravlje.

Foto: pixabay

1. PRANJE RUKU

Pranje ruku predstavlja prvu i najvažniju mjeru koju osoba može napraviti kako bi zaštitila svoje zdravlje. Ruke je važno redovito prati sapunom i vodom ili ih dezinficirati prilikom svakog povratka kući.

2. NOŠENJE MASKE

Važno je nositi vlastitu masku u javnom prijevozu, prilikom odlaska u trgovinu, institucije zdravstvene skrbi, ljekarne, domove za starije i sve ostale javne prostore. Dakle, masku je važno nositi kod svakog ulaska u zatvoreni javni prostor ili prilikom boravka u većoj grupi ljudi. Pravilnim nošenjem maske preko nosa i usta, zaštitit ćemo nas i ljude oko nas.

3. DRŽANJE FIZIČKE DISTANCE

"Kad god je to moguće, držite fizičku udaljenost od 1,5 metra prema drugim osobama. Bliski kontakt značajno povećava rizik od zaraze. Bliski kontakt je svaki kontakt na udaljenosti manjoj od 1,5 metra licem u lice tijekom više od 15 minuta, te bilo koje fizičko dodirivanje druge osobe s kojim niste u zajedničkom kućanstvu. To uključuje i rukovanje, grljenje, dodirivanje, tapšanje".

4. IZBJEGAVANJE VELKIH OKUPLJANJA

Kod velikih okupljanja jako je teško održavati fizičku distancu. Dakle, važno je izbjegavati velika okupljanja i gužve u otvorenom i zatvorenom prostoru jer se u takvim situacijama virus jako brzo i lako širi.

5. DEZINFEKCIJA POVRŠINA

"Redovito čistite i dezinficirajte površine koje često dodirujete, poput kvaka i radnih površina".

6. BUDITE PRIPREMLJENI

Samostalno ili uz pomoć obitelji pokušajte držati kod kuće dovoljne količine hrane, pića, higijenskih i drugih potrepština koje će Vam omogućiti da ne morate često odlaziti u trgovinu. To je važno radi izbjegavanja kontakata i većih skupina ljudi. Ako rjeđe odlazite u trgovinu, manje su šanse da se izložite potencijalnoj zarazi.

7. ČEŠĆE PROZRAČIVANJE PROSTORA

Važno je prozračivati prostore u kojem boravite najmanje tri puta dnevno. Često otvarate prostore i puštajte svježi zrak u prostor u kojem boravite.

8. ŠETNJA

Nemojte se zaboraviti kretati uz sva ova ograničenja, šetnja na svježem zraku je jako dobra za Vaše psihičko i fizičko zdravlje.

9. OSTANITE POVEZANI

Kao što je već rečeno, važno je smanjiti fizičke kontakte, ali nemojte izgubiti kontakte s obitelji i prijateljima. Ostanite povezani na daljinu - koristite telefon i modernu tehnologiju da zadržite kontakt sa svojom djecom i unucima. Razgovor će Vam pomoći da se osjećate sigurnije i zadovoljnije jer imate s nekim podijeliti svoju svakodnevnicu i iskustva.

10. POTRAŽITE POMOĆ

Ako osjetite fizičke simptome koji Vas brinu, kontaktirajte svojeg liječnika. Ako Vam je potrebna pomoć u svakodnevici, zatražite je od obitelji, susjeda, prijatelja, centra za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta ili nazovite besplatni broj za pružanje psihološke pomoći 0800 5223. Uputite osobe koje Vam pomažu i koje Vas posjećuju da se pridržavaju zaštitnih mjera prevencije (održavanje fizičke udaljenosti, nošenje maski, redovito pranje ili dezinfekcija ruku i prostora).

 

Izvor: https://mrosp.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/KAMPANJA%20ODGOVORNI%20OSTAJEMO%20BLISKI//Knji%C5%BEica%20za%20za%C5%A1titu%20starijih%20osoba.pdf