Ne zaboravimo piti vodu, živimo zdravo i od kuće

Voda je medij u kojem se odvija život, oslobađa se organizam od štetnih tvari, regulira tjelesni temperaturu, olakšava probavu i kožu održava zdravom. 

Foto: pixabay

Znamo da i mala dehidracija može uzrokovati umor ili manjak koncentracije, a svaka dehidracija također i povećava stupanj rizika za zdravlje. Važno je da i u ovo vrijeme kada smo više ograničeni na kuću, vodimo brigu o sebi i svom zdravlju.

"Zdravstvena preporuka je piti 0,3 dl vode/kg tjelesne mase dnevno što znači da osoba od 60 kg treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l dok dijete od 25 kg treba popiti oko 7,5 dl vode".

Dakle, važno je da vodimo brigu o tome koliko pijemo tijekom dana, posebno je važno podsjetiti djecu i nemoćne osobe koje su rizična skupina jer ovise o brizi drugih. Važno je da im ponudimo toplu juhu i variva koja će osim okrijepe doprinijeti ukupnom unosu tekućine i potrebnih elektrolita.

Djecu je potrebno još od malih nogu učiti koliko je važno piti i kako je voda zapravo najzdravije piće. "Znamo da su upravo oni skloni ispijanju slatkih i gaziranih pića koja su izrazito visoke energijske vrijednosti i  koja brzo smanjuju osjećaj gladi, ali im nedostaju prijeko potrebni vitamini i minerali. Vrlo je važno da razgovarate s djetetom o važnosti vode za zdravlje".

U Hrvatskoj više od 87% stanovništva koristi sustav javne vodoopskrbe i pije vodu iz slavine. Voda se redovito kontrolira i zdravstveno je ispravna, ali ju često, upravo zbog dostupnosti, uzimamo zdravo za gotovo.

 

Izvor:https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/zivjeti-zdravo-kod-kuce-ne-zaboravimo-piti-vodu/