Događanja u Centru Zlatno doba

Tribina "Zašto je važan drugi mirovinski stup?"

Pametno vas poziva na javnu tribinu "Zašto je važan drugi mirovinski stup?" koja će se održati u petak, 19. veljače 2016. godine u 18 sati u GK Spinut, Matoševa 29, Split.

Prijedlog zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup izazvao je otvorenu raspravu među stručnjacima i građanima o svrsishodnosti ovog dijela mirovinskog sustava kao i o budućnosti mirovina u Hrvatskoj. Kako bismo bolje upoznali naš mirovinski sustav, i drugi mirovinski stup. ugledni ekonomist i znanstveni savjetnik iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Danijel Nestić obrazložit će osnovne razloge za uvođenje drugog mirovinskog stupa, kako on danas funkcionira i zašto smatra da zamrzavanje uplata ili ukidanje drugog stupa nije dobro za buduće mirovine i dugoročnu fiskalnu stabilnost u Hrvatskoj.

U javnosti, čini se, postoji dosta nerazumijevanja o tome što je to drugi stup, čemu služi, gdje se nalazi novac, odnosno mjesečne uplate u mirovinske fondove, kako se upravlja tim sredstvima, u što se ona ulažu, tko na njima zarađuje, mogu li se ta sredstva podići, nasljeđivati, tko i kako isplaćuje mirovine kada se steknu uvjeti za nju, koliko su ta sredstva sigurna, što ako mirovinski fond propadne i slično.

Ova je javna tribina prilika da potražimo odgovore na ovakva i slična pitanja. Bolje upoznavanje s funkcioniranjem drugog mirovinskog stupa i mogućim posljedicama njegovog zamrzavanja, ukidanja ili čak jačanja, čini nas spremnijima za politički proces i podupiranje one odluke koje će nam omogućiti ostvarivanje boljeg mirovinskog sustava i većih mirovina bez ugrožavanja financijske stabilnosti zemlje.

Moderatorica tribine je prof.dr.scMaja Vehovec, članica Predsjedništva Pametno i znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta Zagreb, koja u svojim radovima i javnim nastupima promiče financijsku i mirovinsku pismenost u Hrvatskoj.

O gostu:

Dr. sc. Danijel Nestić je znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Doktorirao je 2002. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temu ekonomskih nejednakosti u Hrvatskoj. Bavi se istraživanjima iz područja siromaštva, politike plaća, industrijskih odnosa i mirovina. Bio je voditelj nekoliko projekta u okviru kojih su pripremljene dugoročne projekcije mirovina i mirovinskih izdataka. Član je Povjerenstva za fiskalnu politiku, stručnog i neovisnog tijela ustanovljenog od strane Hrvatskog sabora radi ocjene stanja javnih financija i poštivanja fiskalnih pravila.

Argumentiranom raspravom i odgovornom politikom do boljeg mirovinskog sustava!

Obrazloženje teme:

Hrvatska je reformom mirovinskog zakonodavstva iz 1998. godina započela uspostavu novog mirovinskog sustava koji je realiziran uvođenjem drugog i trećeg mirovinskog stupa početkom 2002. godine. Iako je nakon toga bilo i brojnih i značajnih intervencija u zakone koje reguliraju mirovine i mirovinski sustav, i dalje su zadržane osnovne konture reformiranog sustava. Projekcije budućih kretanja mirovina koje su pripremljene za potrebe izvještaja Europske komisije o fiskalnim učincima starenja stanovništva (2015 Ageing Report 2015 Adequacy Report) pokazuju da sadašnji sustav omogućava postizanje fiskalne održivosti, ali će buduće mirovine biti razmjerno niske. Omjer između prosječne starosne mirovine i prosječne plaće mogao bi se dodatno smanjiti i biti jedan od najnižih u Europskoj uniji. Uz to, Hrvatska je danas suočena s ozbiljnim makroekonomskim i fiskalnim neravnotežama i potrebom hitne konsolidacije proračuna. U takvoj se situaciji, kao jedna od opcija za fiskalno uravnoteženje, pojavljuju i prijedlozi o ukidanju drugog mirovinskog stupa, a neke od rasprava ukazuju na manjak ključnih informacija važnih za kvalitetno donošenje odluke o tome.<

https://www.facebook.com/events/190480827974030/