Vitalnost i zdravlje se lakše čuvaju i jačaju uz  zanimljive sadržaje i prikladno društvo. Potražite ih u našem Centru!

Image

 

  • Edukacijski program (predavanja, tečajevi jezika, informatičke pismenosti,  likovnih tehnika...)
  • Animacijski program (likovna radionica, druženje uz pjesmu, ručni radovi, prigodna druženja, kulinarske radionice, tečajevi plesa i plesne večeri...)
  • Zdravstveno-rekreativni program (gimnastika za treću dob, izleti, ...)
  • Volonterski program
  • Savjetovanje (upute o administrativnim procedurama, zdravstveni savjeti, psihološko savjetovanje...trenutno se ne provodi)
  • Dnevni centar (socijalizacija, internet corner...)

Od listopada 2007. godine Udruga "MI" - Split pokreće projekt Centra treće dobi ( „Zlatno doba“) te osniva specijaliziranu ustanovu za pomoć i njegu u kući starijim osobama ( „MI“ Centar za pomoć i njegu) u okviru Programa za inovacije i učenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i Svjetske Banke.

Navedeni projekt nastavak je višegodišnjeg rada Udruge „Mi“ kada je u pitanju senzibiliziranje javnosti za problematiku starije životne dobi u Splitu i šire. Pri tome svojim aktivnostima redovito ističu vrijednosti vezane za stariju dob i potiču odgovorniji odnos prema starijem ljudima u zajednici. S tim u vezi Udruga je preuzela i vodeću ulogu u regiji kada je u pitanju unapređivanje rada sa starijim osobama te zajednički rad na poboljšanju statusa i ostvarivanju prava starijih osoba u Republici Hrvatskoj.

centar_1

Projektom se također nastavlja razvijati suvremeni trend izvaninstitucionalnih oblika socijalne skrbi za starije građane grada Splita u bliskom partnerstvu s lokalnim upravom i institucijama socijalne skrbi u gradu.


Projekt Centar treće dobi organiziran je s ciljem unapređenja života starijih osoba u gradu, pružajući im usluge prilagođene njihovim potrebama. Organiziran je tako da na širem području grada Splita pruža veliki raspon usluga namijenjenih starijim osobama u skladu s njihovim potrebama.

bakice

Korišteni model u planiranju specifičnih aktivnosti za pojedine podskupine starijih osoba nastao je na osnovi kvantitativnog istraživanja kvalitete života i potreba starijih ljudi u gradu Splitu provedenog 2005/2006. godine. Istraživanje je provedeno od strane Udruge „Mi“ u partnerstvu s upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu grada Splita. Model je uključivao pružanje praktičnih usluga u domovima korisnika (prehrana, higijena, druga pomoć), pružanje mogućnosti ostvarivanja socijalnih kontakata i aktivnosti u dnevnom centru i pružanje pristupa potrebnim institucijama.

Socijalno uključivanje starijih se većim dijelom zasniva i na radu volontera kao vrlo razvijene djelatnosti Udruge „Mi“.