Centar Zlatno doba

Informativni portal za treću dob

Vitalnost i zdravlje se lakše čuvaju i jačaju uz  zanimljive sadržaje i prikladno društvo. Potražite ih u našem Centru!

Image

 

  • Edukacijski program (predavanja, tečajevi jezika, informatičke pismenosti,  likovnih tehnika, samopomoći i primijenjene psihologije...)
  • Animacijski program (likovna radionica, druženje uz pjesmu, ručni radovi, prigodna druženja, kulinarske radionice, tečajevi plesa i plesne večeri...)
  • Zdravstveno-rekreativni program (gimnastika za treću dob, izleti, ...)
  • Volonterski rad (edukacija za volontere, volonterske posjete starijim teže pokretnim korisnicima
  • Savjetovanje (upute o administrativnim procedurama, zdravstveni savjeti, psihološko savjetovanje...)
  • Dnevni centar (socijalizacija, konzultacije s medicinskim osobljem, prijevoz do centra i drugih institucija, internet corner...)
Od listopada 2007. godine Udruga pokreće projekt Centra treće dobi ( „Zlatno doba“) te osniva specijaliziranu ustanovu za pomoć i njegu u kući starijim osobama ( „MI“ Centar za pomoć i njegu) u okviru Programa za inovacije i učenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i Svjetske Banke.
 
 
Navedeni projekt nastavak je višegodišnjeg rada Udruge „Mi“ kada je u pitanju senzibiliziranje javnosti za problematiku starije životne dobi u Splitu i šire. Pri tome svojim aktivnostima redovito ističu vrijednosti vezane za stariju dob i potiču odgovorniji odnos prema starijem ljudima u zajednici. S tim u vezi Udruga je preuzela i vodeću ulogu u regiji kada je u pitanju unapređivanje rada sa starijim osobama te zajednički rad na poboljšanju statusa i ostvarivanju prava starijih osoba u Republici Hrvatskoj.
 
centar_1
Projektom se također nastavlja razvijati suvremeni trend izvaninstitucionalnih oblika socijalne skrbi za starije građane grada Splita u bliskom partnerstvu s lokalnim upravom i institucijama socijalne skrbi u gradu.

Projekt Centar treće dobi organiziran je s ciljem unapređenja života starijih osoba u gradu, pružajući im usluge prilagođene njihovim potrebama. Organiziran je tako da na širem području grada Splita pruža veliki raspon usluga namijenjenih starijim osobama u skladu s njihovim potrebama.
bakice
 
Korišteni model u planiranju specifičnih aktivnosti za pojedine podskupine starijih osoba nastao je na osnovi kvantitativnog istraživanja kvalitete života i potreba starijih ljudi u gradu Splitu provedenog 2005/2006. godine. Istraživanje je provedeno od strane udruge „Mi“ u partnerstvu s upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu grada Splita. Model je uključivao pružanje praktičnih usluga u domovima korisnika (prehrana, higijena, druga pomoć), pružanje mogućnosti ostvarivanja socijalnih kontakata i aktivnosti u dnevnom centru i pružanje pristupa potrebnim institucijama.
 
Socijalno uključivanje starijih se većim dijelom zasniva i na radu volontera kao vrlo razvijene djelatnosti udruge „Mi“. I u sklopu Centra treće dobi Udruga okuplja i educira osobe zainteresirane za pomagački rad sa starijim korisnicima. Volonteri kroz kućne posjete provode vrijeme s korisnicima, obavljaju sitne kućanske poslove, plaćaju račune, preuzimaju lijekove i recepte. Druge redovite praktične usluge (dostavljanje hrane, pomoć u kući, zdravstvena njega, itd.) pružaju zaposlenici. Trenutno u Udruzi radi 12 osoba na puno radno vrijeme i 15 vanjskih suradnika, a aktivno je 20 volontera kojima je osigurana kontinuirana edukacija i supervizija.