Događanja u Centru Zlatno doba

Izlet u Cerovačke pećine

cerovacke1U sklopu svojih stalnih aktivnosti za kvalitetniju starost Centar Zlatno doba, Udruge Mi, organizirao je jednodnevni izlet u Cerovačke pećine. Polazak je bio 1. lipnja u jutranjim satima iz Splita, a umirovljenici, članovi Udruge Mi posjetili su selo Kesići, obišli Cerovačke špilje, Gračac te na povratku posjetili Vrliku.

Cerovačke pećine
Velebit je veoma bogat speleološkim objektima, ali još uvijek nije dovoljno istražen. Na njemu se nalazi stotine dubokih jama (Lukina jama 1392 m, Puhaljka 318 m, Mamet 206 m) i spilja (npr. spilja Modrič, Manita peć, Jama vodarica, Vrtlina, itd.). No, najznačajnije i najpoznatije su ipak Cerovačke pećine smještene u južnom dijelu Park prirode "Velebit".
Cerovačke pećine su najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj. Otkrivene su prilikom gradnje željezničke pruge od Gračaca prema Cerovcu, prvoj maloj stanici prema Kninu. Po toj su stanici dobile i ime. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Većim dijelom su pristupačne za razgledavanje, te iznimno bogate špiljskim nakitom. Također su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj. U njima su pronađene i ljudske kosti i brončana sjekira koje su pripadale plaistocenskom lovcu na spiljskog medvjeda.
Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke pećine su 1961.g. zakonom zaštićene kao geološki spomenik prirode.

picasa_albumid=5616131983445524049