Zanima vas zašto ste primili manji iznos mirovine ovaj mjesec?

Provjerite kroz sustav e-Građani! Od kraja prošle godine u sustavu e-Građani omogućen je uvid o podatke o obračunatim ustegama iz mirovinskih primanja putem osobnog korisničkog pretinca. Podaci sadrže ustege iz Obavijesti o mirovinskim primanjima za određeni mjesec razrađene prema vrsti i ukupnoj svoti ustege, mjesečnoj svoti ustega u kunama, nazivu pravne osobe ili imenu i prezimenu ovrhovoditelja/vjerovnika i broju računa te broju dokumenta.

Foto: Andrej Mardešić

Podsjećamo da je e-Građani projekt Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Među, do sada dostupnim elektroničkim uslugama, su traženje elektroničkih izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana; provjera vlastitih podataka u Registru birača; provjera izabranog liječnika; naručivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja; traženje vlastite elektroničke radne knjižice; informiranja o očekivanom iznosu mirovine; registriranje kao potencijalni posloprimac; provjere uplaćenih doprinosa u drugi stup mirovinskog osiguranja; pribavljanje potvrde od REGOS-a; provjere vlastite porezne knjigovodstvene kartice i svojih podataka u OIB sustavu.

Isto tako, institucije javne uprave putem e-poruka obavijestit će vas o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila; biračkom mjestu; pravima iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja; pravima za vrijeme nezaposlenosti; cijepljenju kućnih ljubimaca; novom dokumentu u sustavu eSPIS; obračunatom porezu na dohodak i dr.

No svim uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti samo ako ste registrirani korisnik. Stoga, potrebno je da se registrirate u poslovnicama FINA-e gdje ćete dobiti jedinstveni elektronički identitet i sve daljnje upute kako pristupiti sustavu e-Građani.

Poveznica na poslovnice FINA-e u kojima možete zatražiti vjerodajnice za e-Građani
http://www.fina.hr/poslovnice

Barbara Balić