Od početaka do danas...

Aktivnosti "Mi i mudrost grada" tijekom 2003. godine

U ovih pet godina program se razvijao i obogaćivao novim sadržajima u skladu sa iskazanim potrebama članstva, potrebama zajednice u kojoj djelujemo i našim financijskim mogućnostima.

Kroz klubove za aktivno starenje oko 440 sugrađana i ove je godine u redovitim tjednim terminima, na sedam lokacija, prisustvovalo aktivnostima prema vlastitom interesu: druženju uz pjesmu, rekreativnoj gimnastici, likovnoj radionici, čitaonicama, tomboli, kulinarskoj radionici, tečaju engleskog jezika i rada na računalu.

Aktivnosti se provode u prostorima gradskih kotara Blatine-Škrape, Spinut, Kman, Varoš, Lovret, Domu za stare ˝Lovret˝ te prostoru udruge u Šibenskoj.

Programski savjet, operativno tijelo od 7 članova klubova – volontera koji osigurava neposredno sudjelovanje korisnika u kreiranju i provođenju programa nastavio je i ove godine sa radom, pripomogao je savjetima u izradi plana rada te je pratio njegovu realizaciju.

U veljači, povodom Valentinova i maskenbala, održane su dvije plesne večeri u GK Varoš za oko 100 sudionika, a u ožujku za 52 članice organizirano je zajedničko druženje u kafeteriji ˝Svaguša˝ povodom Međunarodnog dana žena.

Tijekom travnja i svibnja te studenog i prosinca održano je 10 predavanja iz ciklusa ˝Vitalnost i zdravlje˝ s ciljem podizanja svijesti o aktivnom starenju i brizi o zdravlju u starijoj životnoj dobi. Vrijedno je spomenuti da su neka predavanja organizirana u suradnji s vodećim hrvatskim firmama Milsing d.o.o ekskluzivnim uvoznikom vitamina i minerala Natural Wealth i Simbex-om uvoznikom i distributerom pomagala pri inkontinenciji, te je dogovorena buduća suradnja s Plivom d.d. Na predavanjima je prisustvovalo prosječno 110 ljudi kojima je podijeljen edukativni materijal pripremljen u suradnji sapredavačima kao i letci koji prezentiraju programske aktivnosti i volonterski rad starijih osoba.

Gupa od jedanaest naših članica pohađala je tečaj engleskog jezika, a dvoje članova tečaj rada na računalu tijekom proljeća u prostoru Udruge u Šibenskoj. Udruga je financijski pomogla u uređenju gradskog kotara Varoš koja je provedena prije proslave blagdana Sv. Križa. Donirali smo novac potreban za kupnju boje, a volonteri Gradskog kotara su obojali prostoriju.

Likovna grupa sudjelovala je na Likovnoj koloniji Doma za odgoj koja se održala od 4.-7. lipnja. U rujnu u hotelu ˝Jadran Koteks˝ organizirano je druženje naših članova s umirovljenicima iz Gline, Dvora, Knina i Gračaca koji su prisustvovali radionici u organizaciji Care International.

U sklopu proslave 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba organizirana je izložba dječjih radova ˝Volim baku i djeda˝ treći put za redom, u izložbenom prostoru Muzeja grada Splita. Izloženo je preko 400 likovnih i literarnih radova djece iz sedam osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda. Sudjelovale su slijedeće osnovne škole: OŠ Brda, OŠ Spinut, OŠ Skalice, OŠ Plokite, OŠ Gripe, OŠ Manuš i OŠ Bol. Skromnim poklonima nagrađeno je dvanaestoro djece. Djeca su pokazala veliki interes za sudjelovanje na izložbi, kako brojnošću svojih radova tako i svojim posjetama izložbi bilo organizirano preko škole ili pojedinačno u pratnji roditelja, baka i djedova te prijatelja.

Tradicionalnu akciju ˝Da zrele godine budu zlatne godine˝ održali smo 1. listopada na Pjaci kojom smo dijeleći mandarine, simbol zrelosti, željeli potaknuti naše sugrađane na stvaranje humanijeg odnosa prema starijim osobama i njihovo veće uvažavanje. Radmanove mlinice i ove godine bile su mjesto druženja za devedesetak umirovljenika u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Tijekom ove godine u suradnji sa HNK naši članovi organizirano su odlazili na kazališne predstave.

Koordinatorica programa prisustvovala na okruglom stolu u organizaciji udruge ˝Žena˝ Drniš kojem je tema bila ˝Kako osigurati kvalitetniju skrb o starim i nemoćnim osobama˝, prisustvovala je radionici radne grupe za zdravu obitelj u projektu Zdravi grad, predavanju o gospodarskoj djelatnosti udruga u organizaciji AED, te na Prvoj regionalnoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe (SEEN) i financijskoj radionici u organizaciji Help Age koja se održala u Ljubljani od 10-15. prosinca.

Kraj godine obilježen je velikim novogodišnjim plesom u hotelu ˝Split˝ za 160 osoba koje su se uz glazbu uživo, večeru i bogatu lutriju zabavili do ranih jutarnjih sati.

Tijekom godine grupa od 11 volonterki obilazila je 14 starijih osoba. Obavljeno je 700 kućnih posjeta korisnicima ovakvog vida pomoći na što je utrošeno oko1. 050 sati rada. Za svoj rad koji poklanjaju nemoćnim, starim i bolesnim grupa je u okviru 6. Dana volonterskog rada dobila priznanje za doprinos u razvoju volonterizma.

U okviru programa provodila se dostava hrane na kućnu adresu teško pokretnim i bolesnim osobama starijim od 65 godina koji žive sami. Mogućnost korištenja privilegirane cijene prehrane od 5 kuna uz subvenciju Grada, u trajanju od tri mjeseca u godini, koristilo je 89 osoba (podjeljeno je 7. 701 obrok). Po isteku subvencioniranog perioda ručak je nastavila uzimati 71 osoba uz plačanje pune cijene tj. podjeljeno je 10. 413 obroka što ukupno daje broj od 18. 114 podjeljenih obroka u ovoj godini.

Stalno povećanje broja dostavljenih obroka najugroženijim teže pokretnim korisnicima, pokazuje sve izraženiju potrebu za ovakvom podrškom u rješavanju problema prehrane osoba starje životne dobi. Moramo napomenuti da su dostavu hrane na kućnu adresu obavljali štićenici Doma za odgoj djece i mladeži uz stručan nadzor pri čemu se postižu ciljevi njihove resocijalizacije kao i međugeneracijsko povezivanje, te vojnici koji civilno služe vojni rok.

Sve aktivnosti programa tijekom godine medijski smo prezentirali u televizijskim i radio emisijama te novinama pa su naši sugrađani dostatno informirani kako o samim akcijama tako i o uslugama koje pružamo za starije.

Aktivnosti smo provodili uz financijsku podršku Poglavarstva Grada Splita, prikupljenih sredstava članarine odnosno privatnih donacija.

U godini koja je pred nama uz financijsku potporu CNF-a (Co-operating Netherlands Foundations for Central and Estern Europe) za opremanje prostora u Šibenskoj, planiramo osnivanje dnevnog i edukacijskog centra za osobe starije životne dobi čime bi zaokružili naš program u cijelinu koja odgovara na potrebe starijih osoba našeg grada.

Dnevni centar bio bi mjesto gdje bi se dvadesetak osoba družilo u jutarnjim satima kroz razne edukacijsko rekreativne aktivnosti uz mogućnost konzumiranja ručka, a po potrebi korisnici bi mogli koristiti i paket usluga pomoći u kući.
U popodnevnim satima djelovao bi u istom prostoru edukacijski centar gdje bi se organizirali tečajevi za osobe treće životne dobi.


.