Od početaka do danas...

Aktivnosti " Mi i mudrost grada" tijekom 2004.godine

I tijekom 2004. godine kroz klubove za aktivno starenje na 7 lokacija, preko 400 sugrađana prisustvovalo je redovnim aktivnostima kao što su rekreativna gimnastika, druženje uz pjesmu, likovna radionica, čitaonica i tombola.


Programski savjet, operativno tijelo od 5 članova klubova - volontera koji osigurava neposredno sudjelovanje korisnika u kreiranju i provođenju programa nastavio je i u ovom periodu s redovitim okupljanjem, planiranjem pojedinih akcija, te je pratio realizaciju programa.

U veljači 2004. organiziran je ples i druženje povodom Valentinova u kafeteriji ˝Svaguša˝ za 75 osoba, a maskenbalu u hotelu ˝Dujam˝ prisustvovalo je 80 osoba.

Tijekom travnja i svibnja te listopada i studenog održano je 10 javnih predavanja iz Ciklusa ˝Vitalnost i zdravlje˝ u cilju podizanja razine uključenosti u aktivnu brigu o zdravlju u starijoj životnoj dobi. Sugrađanima koji su prisustvovali predavanjima podijeljen je edukativni materijal pripremljen u suradnji s predavačima te letci koji prezentiraju programske aktivnosti i volonterski rad starijih osoba.

Šest članica programa ˝Mi i mudrost grada˝ sudjelovalo je u humanitarnoj akciji prikupljanja hrane i higijenskih potrepština u GK Lučac u sklopu programa Mreže socijalne potpore (WOW program). U srpnju organiziran je izlet u Trogir i Primošten za preko šezdeset osoba.

U lipnju, Hrvatskom društvu za osteoporozu pomogli smo u organiziranju osnivačke skupštine u svrhu bolje informiranosti i prihvaćanja problema osteoporoze od strane društva i njegovih institucija.

16. i 17.lipnja u hotelu ˝Dujam˝ bili smo domaćini nacionalnog sastanka udruga sa socijalnim programom za starije osobe. Sastanku je prisustvovalo 10 udruga kao i predstavnici Centra za socijalnu skrb i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Zaključci doneseni na sastanku poslužili su kao osnova za donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije starijih osoba.

Likovna grupa sudjelovala je na tradicionalnoj Likovnoj koloniji Doma za odgoj koja se održala od 4 - 7. lipnja.

Koordinatorica programa je sudjelovala na SEEN regionalnim konferencijama koje su u srpnju i studenom u organizaciji Hepl Age International održane u Beogradu i Tirani.

U sklopu proslave 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba organizirana je konferencija za tisak, kojom smo zajedno sa ostalim udrugama, željeli pozvati javnost na humaniji odnos prema starijima i upozoriti na dignitet kojeg stariji zaslužuju.

Četvrti put za redom organizirana je izložba dječjih radova ˝Volim baku i djeda˝ u izložbenom prostoru Muzeja grada Splita od 30. rujna -7. listopada, kojom je postignuto međugeneracijsko povezivanje. Izloženo je preko 500 likovnih i literarnih radova djece iz devet osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda. Sudjelovale se slijedeće škole: OŠ Marjan, OŠ Spinut, OŠ Skalice, OŠ Blatine Škrape, OŠ Gripe, OŠ Manuš, OŠ Bol, OŠ Dobri i OŠ Pojišan. Skromnim poklonima nagrađeno je sedmoro djece.

Tradicionalnu akciju ˝Da zrele godine budu zlatne godine˝ održali smo 1. listopada na Rivi. Uz sudjelovanje, volontera i članova klubova podijeljeno je preko 2000 mandarina i prigodnih letaka sa ciljem senzibiliziranja sugrađana. Kraj godine obilježili smo velikim plesom u hotelu ˝Park˝ za preko 140 osoba.

Grupa od 13 volonterki obilazila je u ovom periodu 14 starijih i nemoćnih osoba. Obavile su 914 kućnih posjeta korisnicima ovakvog vida pomoći na što je utrošeno 1.393 sata volonterskog rada.

Edukativni susreti volontera održavali su se dva puta mjesečno uz redovitu superviziju. Grupu volontera vodi educirana osoba-savjetodavac koja je također u ulozi volontera. Djelatnica programa povezuje i usklađuje volonterke i korisnike. Broj korisnika varira. Mnogima od njih nije dovoljan posjet jednom do dva puta tjedno već traže svakodnevni angažman kroz pomoć u kući što nije moguće tražiti od volonterki pa je to razlog zašto neki odustaju od takvog vida naših usluga.