Od početaka do danas...

Aktivnosti “Mi i mudrost grada" tijekom 2005. godine

“Mi i mudrost grada” je program koji provodi Udruga “MI” već dugi niz godina. Prepoznat je u zajednici kao koristan doprinos poboljšanju kvalitete življenja starijih osoba našeg grada. U urbanim sredinama kao što je Split česti su primjeri potpune izoliranosti starijih osoba koji su osamljeni i zaboravljeni. Provođenjem programa otvaraju se novi oblici uključivanja starijih osoba u različite aktivnosti i razvijaju uvjeti za aktivno starenje u urbanim uvjetima.

Klupske aktivnosti provodile su se na 6 lokacija (GK Varoš, Spinut, Blatine Škrape, Lovret, Kman i prostor udruge u Šibenskoj). U ovim aktivnostim (rekreativna gimnastika, druženje uz pjesmu, likovne aktivnosti, čitaonice, tombole, plesne večeri, izložbe, posjete kulturnim zbivanjima) sudjelovalo je više od 400 naših sugrađana. Angažirani su voditelji aktivnost/ animatori u skladu i potrebama korisnika.

U veljači je organizirano druženje uz pjesmu povodom Valentinova u kafeteriji “Svaguša “ sa 80 osoba i maskenbal u restoranu “Babilon” kojem je prisustvovalo 70 osoba.

Javna predavanju iz ciklusa “Vitalnost i zdravlje” organizirana su tijekom travnja i svibnja, te listopada i studenog . Održano je 10 javnih predavanja prema interesu korisnika u cilju edukacije, prevencije i povećane brige o zdravlju u starijoj dobi.

- “ZDRAVSTVENA NJEGA STARIJIH OSOBA”
vms. Mirjana Gojsalić
- “ KRONIČNA OPSTIPACIJA”
dr. Bruna Rošić Despalatović, gastroenterolog
- “ TJELESNA AKTIVNOST U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI”
Renata Pavić, prof. tjelesne i zdravstvene kulture
- “ KORIŠTENJE LIJEKOVA U STARIJOJ DOBI”
mr. ph. Vjekoslava Šupraha
- “UPALA PLUĆA I POTREBA CIJEPLJENJA”
dr. med. Tomislav Pirs
- “ SIGURNOST I PREVENCIJA U DOMU I VAN NJEGA”
Goran Pfeifer i Petar Vidić, djelatnici MUP-a
- “ OSNOVNA JEGA KOŽE I PROMJENE NA KOŽI”
dr. med. Lucija Vanjaka Rogošić, specijalist za kožne i spolne bolesti
- “ LIJEČENJE LJEKOVITIM BILJEM”
Ilijana Raj
- “ REANIMACIJA UNESREĆENOG”
dr. med. Čizmić, anesteziolog
- “ PREHRANA U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI “
Jelena Roso, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Predavanjima je prisustvovalo prosječno 80 osoba kojima je podijeljen edukativni materijal pripremljen u suradnji sa predavačima i letci koje prezentiraju programske aktivnosti udruge.

U listopadu Hrvatskom društvu za osteoporozu pomogli smo u organiziranju predavanja na temu “Liječite osteoporozu spriječite prijelome”. Predavanju je održano u hotelu “Marjan”, a prisustvovalo je 70 osoba.

Početkom lipnja članovi likovne grupe sudjelovali su na X Likovnoj zajednici Doma za odgoj. Udruga je u lipnju organizirala jednodnevni izlet za 50 članova u Međugorje.

U rujnu i listopadu napravljena je anketa kojom se ispituje kvaliteta provođenja aktivnosti. Članovi udruge su u potpunosti zadovoljni postojećim aktivnostima, ali su ukazali i na potrebu stvaranja novih.


1. listopada - Međunarodni dan starijih osoba obilježen je organiziranjem konferencije za tisak kojom se zajedno sa ostalim udrugama željelo pozvati javnost na humaniji odnos prema starijim osobama. Tijekom tradicionalne akcije ¨Da zrele godine budu zlatne godine¨ podijeljeno je 150 kg prigodno obilježenih mandarina. Podijeljen je promotivni materijal kojim se željelo ukazati na vrijednost i dostojanstvo starijih osoba.

Organizirana je izložba pod nazivom “Volim djeda i baku” u izložbenom prostoru Muzeja grada Splita od 1. listopada – 7. listopada. Izloženo je preko 300 likovnih i literarnih radova djece iz 8 osnovnih škola grada Splita. Osmero djece nagrađeno je skromnim poklonima.

Iz knjige dojmova:

¨Oduševljena sam izložbom. Iz svake slike i svakog crteža zrači ljubav prema dragoj osobi. Ja sam baka i sretna sam da nekom trebam. Hvala udruzi Mi i djeci koja su nam uljepšala život¨
Goranka G.

¨Vrlo lijepa izložba, kao i cijela akcija koja afirmira ljubav i toplinu koja je potrebna svima, osobito starijim osobama. Na ovaj način odgajamo najmlađe i usađujemo im osjećaje plemenitosti za cijeli život.¨
Ana Kandijaš

Kraj godine završili smo uz glazbu i ples u hotelu “Marjan” kojem je prisustvovalo 70 osoba.

Koordinatorica programa sudjelovala je Sajmu zdravih gradova (travanj 2005.) u Vinkovcima koji je uključivao radionicu o novim načinima skrbi za starije osobe, te početkom listopada na 18. kongresu EURAG koji su održao u Ljubljani pod nazivom ¨Perspektive starijih u Europi¨


U sklopu SEEN programa u suradnji s Help Age International i CARDS programom organizirali smo u ožujku dvodnevni sastanak udruga koje imaju socijalne programe za osobe treće životne dobi te početkom svibnja radionicu “Javno zagovaranje¨ kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te 11 udruga iz Vukovara, Drniša, Osijeka, Kastava, Drniša, Benkovca, Dvora i Splita.


Krajem svibnja u Supetru bili smo domaćini regionalne konferencije SEEN programa, a u listopadu smo ugostili Association for Social Assistance iz Dryanova, Bugarska. U studenom smo na Bledu prisustvovali regionalnom sastanku koji je organizirao Help Age International.

Tijekom ove godine grupa od 11 volonterki nastavila je obilaziti starije i nemoćne osobe. Obavile su 715 kućnih posjeta na što je utrošeno 1.123 sata volonterskog rada.

U veljači održana je radionica "Treća životna dob- mijenjaju li se potrebe u starijoj dobi? " Komunikacija sa starijim osobama˝- predavač Nanka Mateta, socijalna radnica Doma za starije i nemoćne ˝Zenta˝ Split. Radionica je bila namjenjena novoj grupi mladih volontera koji su voljni uključiti se u program volonterskih posjeta starijim i nemoćnim osobama kroz dostavu hrane na kućnu adresu.

Psihološko savjetovanje, besplatno pravno savjetovanje i podršku u prostorijama udruge potražilo je 1676 osoba.

Aktivnosti programa ¨Mi i mudrost grada¨ provodile su se uz financijsku potporu Poglavarstva grada Splita, Help Age International, privatnih donacija te prikupljenih sredstava članarina. U provođenju aktivnosti u posljednje vrijeme nailazimo na problem dostupnosti prostora u gradskim kotarima iz razloga što se ti prostori sve češće iznajmljuju na komercijalnoj osnovi.

U kolovozu udruga je osnovala ¨Mi -Centar za pomoć i njegu¨ socijalnu ustanovu, čija je osnovna svrha osigurati što duži boravak starijih i drugih osoba u svom domu. Usluge koje pruža Centar su: pomoć u kući, održavanje higijene, obavljanje nabavke za domaćinstvo, dostava kuhanog ručka, prijevoz do liječnika i drugih ustanova te druženje i savjetovanje u klubskom prostoru.

U programu subvencionirane prehrane, koju je Centar preuzeo od udruge, i dalje ovu vrstu prehrane mogu koristiti osobe iznad 65 godina starosti i to tri mjeseca u godini. Zadovoljstvo korisnika prehrane koja je prilagođena zdravstvenom stanju i potrebama korisnika, kontinuirano se prati.


U ovom periodu podjeljeno je 8.150 subvencioniranih obroka. Budući da korisnici nakon subvencioniranog razdoblja nastavljaju uzimati prehranu, ukupan broj podjeljenih ručkova je 18.709.


Budući da su kapaciteti kuhinje u potpunosti iskorišteni (55 obroka dnevno) a svakodnevno imamo nove zahtjeve za ovakvom vrstom usluga, u narednom periodu nužno je pronaći nove kapacitete kuhinje koja bi zadovoljila sadašnju kvalitetu obroka uz pristupačnu cijenu.

U periodu kolovoz - prosinac, gerontodomaćica je obavila 317 usluga pomoći u kući za 14 korisnika.

Da bi naše usluge bile dostupne što većem broju korisnika nužno je uspostaviti bolju suradnju sa Centrom za socijalnu skrb, patronažnom službom te obiteljskim liječnicima.