Aktivnosti Mi i mudrost grada, 2010. godine

Program je tijekom ove godine doživio svoje najteže dane od pokretanja 1998 godine. Kraj 2009. doveo je u pitanje održivosti programa zbog promjene sustava financiranja Grada Splita.
Nakon jedanaest godina razmišljali smo o zatvaranju programa koji je tijekom svih ovih godina obogatio živote nekoliko tisuća starijih osoba, dao im sigurnost, poticao ih na sudjelovanje u kreiranju sadržaja i njihovom provođenju, poticao starije osobe da artikuliraju svoje stajalište o različitim pitanjima te da aktivno pridonose životu i rješavanju problema u zajednici. Program je podizao  kvalitetu usluga, učio zajednicu uključujući i njene mlađe članove uvažavanju potencijala starijih ljudi i poštovanju njihovih specifičnih potreba što dovodi do stvaranja humanijeg životnog okružja. Osim toga bio je dobar primjer kako se dobro i uspješno provodi partnerstvo između NVO i lokalne uprave na podizanju standarda življenja izolirane, marginalizirane i ranjive skupine društva.

Sva ostvarenja i vrijednosti koje su proizašle iz ovog programa potaknule su udrugu i ustanovu Mi centar da ne odustaju tako lako od program te su  preuzele na neko vrijeme njegovo financiranje.
Smanjili smo trajanje rada Centra Zlatno doba, smanjili broj usluga a tim koji je radio na provođenju programa preusmjeren je u dijelu svog radnog vremena na pružanje usluga u kući u Mi centru za pomoć i njegu.
Korisnici su dali potporu ovim promjenama ali su bili ogorčeni činjenicom da je u društvu sve manje razumijevanja za njihove potrebe, da ih se gura na margine društva čime se direktno ugrožava njihovo mentalno zdravlje.

Aktivnosti klubova za aktivno starenje provodile su se na 4 lokacije: GK Blatine Škrape, GK Spinut, GK Lovret te centru Zlatno doba. Preko 440 osoba redovito je tjedno prisustvovalo aktivnostima kao što su rekreativna gimnastika, pjevanje, tombola, kulinarska radionica, likovna radionica, radionica ručnog rada i čitaonica.  Organizirani su tečajevi engleskog jezika, likovnih tehnika, rada na računalu te plesni tečaj. Preko 350 osoba povremeno se uključuju u klupske aktivnosti.

Centar Zlatno doba i dalje je mjesto okupljanja velikog broja osoba treće životne dobi  ne samo zbog ugodnog ambijenta već brojnosti ponuđenih sadržaja koji zadovoljavaju njihove potrebe. Centar  je i u ovom period obogatio kulturna događanja u gradu Splitu sa organiziranim izložbama likovnih radova članova udruge Vlaho Bukovac i večerima poezije.

Provođenjem programa posebna pozornost usmjerena je na zanemarene potrebe za socijalnim kontaktima.
U izboru korisnika programa posebna pažnja se posvećuje osobama koje su izolirane i time u riziku. Socijalno uključivanje koje se obavlja programom nema za cilj ispuniti višak vremena starijih već utjecati na njihovo opće zdravstveno i mentalno stanje i time izgraditi zajednicu koja brine o svojim starijim osobama.

U ciklusu predavanja Vitalnost i zdravlje a u suradnji sa Inkontinentnim centrom  Tena održana su dva  predavanja “U šetnju s inkontinencijom” - predavač  Ivo Uvodić  i Adela Krivanek, med. sestra  te predavanje “Ruku pod ruku u šetnji kroz dijabetes” – predavač Miro Katavić  fizioterapeut i Ivana Kolak, farm. tehničar
Zanimljiva predavanja održale su i  mr.sc.dr. Anka Pranić-Kragić,spec.nuklearne med. ”Osteoporoza, tiha epidemija”  i Vesna Bosanac, dipl.ing. nutricionist “Prehrana u zreloj dobi”.

Plesne večeri  kojim smo obilježili Valentinovo, maskenbal, Dan žena te ljetni i  novogodišnji “tulumi” privukli su preko 200 osoba.

Obilježavanje 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba započeli smo kampanjom Na valovima života  kako bi senzibilizirali sugrađane za problematiku osoba treće dobi, potaknuli starije na aktivno starenje i preuzimanje aktivne uloge u životu zajednice te prikupili sredstva za nastavak pružanja socijalnih usluga udruge i Mi centra.
Kampanja je započela tradicionalnim  dijeljenjem  mandarina i prigodnih letaka u Marmontovoj ulici za preko 3500 sugrađana (1.10.), zatim je organiziran rekreativno – zabavni program uz humanitarno prodajnu izložbu radova umirovljenika članova programa na Matejušci uz  besplatno mjerenje tlaka i šećera (12.10.).
Početkom studenog u centru Zlatno doba otvorena je izložba dječjih radova ”Volim djeda i baku”. Sudjelovalo je preko 450 učenika 5 o.š. Pojišan, Skalice, Dobri, Meje i p.š. Kučine "Kraljica Jelena”.
Tiskan je prigodni kalendar ”Volim djeda i baku” za 2011 godinu sa dječjim crtežima koji su bili izloženi na prijašnjim izložbama.

Kampanja završava u veljači 2011. velikim humanitarnim koncertom na Gripama na kojem će nastupili Kim Verson, Bojan Jambrošić,  Zorica Kondža, klapa Florjan, Abba the Kids, Unit X, Plesni studio Split, Ino Pezer, bubnjari Ritam srca i drugi gosti.
Zainteresiranost medija za praćenju kampanje Na valovima života je izuzetno velika što je omogućilo i puno bolju informiranost sugrađana o uslugama koje se nude osobama treće životne dobi.

Program je poznat u zajednici i zbog grupe od 20 volonterki koje redovito posjećuju starije  i nemoćne osobe. Karakteristika ove grupe je što se radi pretežno o aktivnim  ženama treće dobi.
Volonterska pomoć pružala se za 20 korisnica  kako bi im se ublažila usamljenost, izolacija i pomoglo u suočavanju sa svakodnevnim zahtjevima života. Volonterke su odlazile kod korisnika jednom tjedno u terminu koji je dogovoren sa korisnikom ili članovima obitelji radi  druženja. Tijekom 2010. uložile su 1362 sata volonterskog rada pomažući starijim i nemoćnim osobama .

Starije osobe  u velikom broju dolazile su u prostor Centra Zlatno doba ili su se javljale putem telefona  kako bi dobile potreban savjet i podršku. Najčešći problemi zbog kojih su se  obraćali vezani su uz probleme zdravlja, osamljenosti, depresije kao i konflikata  sa članovima obitelji.
Djelatnice centra pomagale su u rješavanju određenih problema kao i  u povezivanju starijih osoba sa nadležnim službama koje im mogu pomoći. Ovakve usluge pružene su za preko 956 osoba

Nedostatak financijskih sredstava i dalje je najveća prepreka u provedbi programa. Sa Gradom Splitom potpisali smo jednogodišnji ugovor a sredinom godine sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi trogodišnji ugovor ali sredstva namijenjena provođenju programskih aktivnosti Zlatnog doba nisu dostatna tako da će nas i u 2011. godini pratiti problem održivosti programa.