Od početaka do danas...

Aktivnosti tijekom 2011. godine

Program Mi i mudrost grada predstavlja participativan izvaninstitucionalni oblik skrbi o socijalnim, kulturnim, psihološkim i egzistencijalnim potrebama starijih stanovnika grada Splita. Programskim aktivnostima koje se provode na 4 lokacije (Zlatno doba, GK Blatine Škrape, Spinut, Kman) promiče se proaktivni društveni život starijih sugrađana te ih se potiče na zdravo starenje.

Održavanjem socijalnih kontakata sa vršnjacima stvara se mreža potpore i time umanjuje rizik da se njihove teškoće ignoriraju, da ih se gura na margine društva čime se direktno ugrožava njihovo mentalno zdravlje. Njihovo iskustvo i životna mudrost temelj su razvoja međugeneracijske povezanosti. Prednost pri uključivanju osoba u program imaju korisnici s preporukom socijalnih, zdravstvenih i drugih službi i osoba, čija je dobrobit ugrožena zbog socijalne izolacije i depresivnog ponašanja. Takvim osobama se osigurava poseban pristup djelatnika radi motiviranja za uključivanje u postojeće sadržaje.

Program je prepoznat u gradu i na nacionalnoj razini kao kvalitetan primjer rada u zajednici, primjer aktivne suradnje Grada Splita kao predstavnika lokalne samouprave i udruge ali i dobre suradnje s gradskim kotarevima, domovima umirovljenika, odgojnim i obrazovnim ustanovama, domovima zdravlja, zdravstvenim, kulturnim i drugim ustanovama te poslovnim sektorom. Programom se podižu standardi u pružanju socijalnih usluga, potiče se zajednica da uvažava potencijale starijih ljudi i njihove specifične potrebe i tako stvara uvjete za aktivno provođenje starosti u urbanim uvjetima i na kulturnim i humanim tradicijama.

Sve više starijih uključuje se u aktivnosti Centra

Centar Zlatno doba postao je mjesto okupljanja velikog broja osoba treće životne dobi ne samo zbog ugodnog ambijenta već brojnosti ponuđenih sadržaja koji zadovoljavaju njihove potrebe. Preko 400 osoba redovito je tjedno prisustvovalo aktivnostima kao što su rekreativna gimnastika, pjevanje, tombola, kulinarska radionica, likovna radionica, radionica ručnog rada i čitaonica. Organizirani su tečajevi engleskog jezika, likovnih tehnika, rada na računalu a veliko zanimanje izazvao je tečaj za manekenke. Pojedine aktivnosti kao što su rekreativna gimnastika i tečaj engleskog jezika izuzetno su popularne među članovima tako da smo u gradskom kotaru Spinut (gimnastika) i u Centru Zlatno doba (gimnastika i engleski) uveli dodatne grupe. Preko 350 osoba povremeno se uključuje u klupske aktivnosti.

Kampanja Na valovima života

Humanitarnim koncertom na Gripama (11.02) na kojem su nastupili Kim Verson, Bojan Jambrošić, Zorica Kondža, klapa Florjan, Abba the kids, Unit X, Plesni studio Split, Ino Pezer, bubnjari Ritam srca i drugi gosti označili smo završetak kampanje Na valovima života. Cilj kampanje bio je isticanje vrijednosti starijih osoba, njihovog doprinosa razvoju zajednice te promoviranje aktivnog i zdravog starenje. Kampanjom smo ujedno prikupljali sredstva kako bi poboljšali rad udruge i Mi centra. Koncertu je prisustvovalo preko 1000 sugrađana.

Razne društvene aktivnosti

Plesne večeri kojim smo obilježili Valentinovo, maskenbal, Dan žena te ljetni i novogodišnji “tulumi” privukle su preko 350 osoba.

14.03. otvorili smo prvu samostalnu izložbu Nedjeljka Horvata Đure pod nazivom „Slavonija u srcu, Dalmacija u oku“. Otvaranju je prisustvovalo preko 40 osoba i izazvala je veliki interes kod građana Splita. Ostvario se san šezdesetpetogodišnjaka. Nedjeljko „sa srcem pravog Slavonca i dušom otvorenom za sve lijepo što ga okružuje dugi niz godina koračao je nekim drugim putovima i duboko u sebi potisnuo dječačke i mladenačke snove“. Nije vjerovao da će ikad imati svoju izložbu i da će ona privući veliki broj posjetitelja, jer tako skroman i samozatajan mislio je da to što radi, nema neke vrijednosti. Potaknut članovima svoje obitelji i djelatnice Centra odvažio se i izložio svoja djela.

U sklopu ciklusa Vitalnost i zdravlje održana su slijedeća predavanja :

27.04. Kako očuvati namirnice u cilju očuvanja hranjivih tvari- dipl.ing. Vesna Bosanac

04.05. Važnost ranog otkrivanja raka debelog crijeva- dr. Ingrid Tripković, spec. epidemiolog

11.05. Poremećaj venske cirkulacije u starijoj dobi, dr. Lucija Vanjaka Rogošić, spec. dermatovenerolog.

30.11. Dalmatinska prehrana za treću dob- Željko Petrović direktor Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu

07.12..Humorom protiv godina –Tonka Alujević putopisac i kolumnistkinja

Sva predavanja su bila dobro posječena a često se tražila i „stolica više“.

Članovi su se priključili akciji Hrvatska volontira te smo 21.09.2011. na Matejušci organizirali zdravstveno rekreativni program (pjesma, gimnastika, mjerenje šuka i tlaka, pečenje srdela) koji je okupio preko 500 sugrađana.

Akcijom Da zrele godine budu zlatne godine tradicionalno smo obilježili 1. listopada Međunarodni dan starijih osoba. Tom prigodom podijelili smo preko 300 kg mandarina i 3000 prigodnih letaka.

Volim baku i djeda

U povodu božićnih blagdana 14.12. otvorili smo 10. Izložbu dječjih radova Volim baku i djeda. Na izložbi je sudjelovalo 6 osnovnih škola Meje, Dobri, Skalice, Marjan, Pojišan i područna škola Kraljice Jelene u Kučinama sa preko 350 likovnih i literarnih radova. Desetoro učenika nagrađeno je prigodnim darovima. Pojedine škole organizirano su došle posjetiti izložbu a veliko zanimanje za posjet pokazali su roditelji i obitelji učenika čiji su radovi izloženi. Važna poruka o međugeneracijskoj povezanosti poslana je sa ove izložbe našim sugrađanima. Izložba je bila otvorena do 14.01.2012.

U suradnji sa putničkom agencijom Riva rafting organiziran je izlet u Cerovačke pečine za 50 članova a u suradnji s Osnovnom školom Ostrog iz Kaštel Lukšića i gđom Ivnom Bućan organiziran je izlet u Biblijski vrt i Trogir (13.04).

Volonterke uvijek spremne pomoći

Grupa od 15 volonterki, aktivnih žena starije životne dobi, posjećivale su starije i nemoćne osobe. Volonterska pomoć pružala se za 20 korisnica kako bi im se ublažila usamljenost, izolacija i pomoglo u suočavanju sa svakodnevnim zahtjevima života. Volonterke su odlazile kod korisnika jednom tjedno u terminu koji je dogovoren sa korisnikom ili članovima obitelji radi druženja. U slučaju potrebe reagiralo se s dodatnim uslugama koje je pružao Mi centar za pomoć i njegu. Za volonterke dva puta mjesečno organizirana je edukacija i mentorstvo /supervizija na kojima su se obrađivale tri teme: edukativna, supervizija iskustava u radu s korisnicima i osobna potpora. Tijekom godine volonterke su uložile 1190 sata volonterskog rada u pomaganju starijim i nemoćnim osobama.

Mediji su dobro pratili programske aktivnosti što je omogućilo timu da daju informacije o programu, vrstama usluga koje se pružaju a primjeri dobre prakse korišteni su za senzibiliziranje javnosti u cilju smanjenja predrasuda o starosti i starenju.

I u 2011. godini pratio nas je problem održivosti programa. Iako je udruga potpisala ugovore sa Gradom i MZSS mali dio sredstva namijenjen je za pokriće troškova provođenja programa. Nakon uvida u uvjete poslovanja i mogućnostima organiziranja društvenih aktivnosti programa utvrđena je potreba participiranja korisnika u troškovima aktivnosti kao što su edukacije, animacijske radionice, plesovi, izleti i slično.