Aktivnosti 2013. godine

 
 

Koje aktivnosti vam nudimo?


Osim u Splitu, Kaštelima i Solinu projektne aktivnosti socijalnog uključivanja odvijati će se i u Podstrani te na širem području Solina u općinama Muć, Dugopolje i Klis. Projektnim aktivnostima planirano je uključivanje 300 umirovljenika koji će na razne načine dobiti besplatne usluge i podršku kroz lokalne programe aktivnog starenja. Cilj projekta je utjecati na povećanje socijalne uključenosti a time i kvalitete života umirovljenika na širem području Splita.

Organiziranim aktivnostima u centru Zlatno doba  te gradskim kotarima Spinut i Lovret promicao se aktivni društveni život starijih sugrađana, poticalo na zdravo starenje te ukazivalo na potrebu njihove veće uključenosti u rješavanju problema zajednice.
Održavanjem socijalnih kontakata s vršnjacima stvarala se mreža potpore i time umanjivao rizik da se njihove teškoće ignoriraju. Njihovo iskustvo i životna mudrost temelj su razvoja međugeneracijske povezanosti.

dan1.10Tijekom 2013. godine preko 450 osoba redovito je prisustvovalo aktivnostima rekreativne gimnastike, pjevanja, tombole. Vrijedno se radilo na  kulinarskoj, likovnoj i radionici ručnog rada. Redovito se pratio i komentirao  dnevni tisak, usvajale nove riječi i fraze na tečaju engleskog jezika, učilo o likovnim tehnikama i radilo na računalu. Organizirana su jednodnevna putovanja, plesne večeri, predavanja, izložbe. Ugostili smo humoriste, pisce, glazbenike, liječnike, fotografe i umjetnike.
Prostor Centra Zlatno doba prilagođen je potrebama korisnika, dobro je opremljen i klimatiziran, dostupan i osobama s invaliditetom. Otvoren je od ponedjeljka do petka u vremenu od 8:00 do 16:00 sati te dodatno prema rasporedu odvijanja animacijskih i edukacijskih aktivnosti od 16:00 do 19:00.
Centar je postao ugodno mjesto druženja i kako to vole kazati naši korisnici, njihov pravi dnevni boravak.

Robert Predrag Žmira polufinalist Masterchefa u dva navrata gostovao je u Centru Zlatno doba. Upoznao je korisnike sa svojom kuhinjom, načinom kuhanja i vrijednostima mediteranske kuhinje te izradom začinskih soli.

Predavanje „Putopisna kuharica globalne proždrljivice“ Ivane Orešić  povelo je na daleko putovanje sve prisutne, obogaćeno pričama s putovanja i anegdotama vezanim uz hranu. Kroz 110 recepata, gošća je predstavila države sa 5 kontinenata.

Predavanja iz ciklusa Vitalnost i zdravlje i ove godine bila su dobro posječena.
doc.dr.sc. Marisa Klančnik održala je ciklus predavanja pod nazivom „Život s vrtoglavicom“,  dr. Frane Strikić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša predavanje na temu „Smokva, ljekovita i hranidbena svojstva“  a dr. med. Darko Batistić iz KBC Split educirao je prisutne  predavanjem  „Suho oko i
 uloga vitamina u liječenju senilne makularne degeneracije“ .

Veselo je bilo na maskenbalu uz takmičenje u izradi fritula, takmičilo se 10 natjecateljica  a 3 su proglašene „naj fritulicama“.
Plesnoj večeri održanoj u povodu Dana žena odazvalo se preko 50 članova.

Kulinarska grupa organizirala je večer pod nazivom „Što je jela naša Zagora“. Prezentirana su stara i zaboravljena jela. Spremala se šparoga, kupus i palenta, pohanci… Izmjenjivali su se recepti a dijeta odgađala za neka druga vremena.

U sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira i ove godine organizirali smo na Matejušci rekreativnu gimnastiku za preko 50 osoba. U suradnji sa Splitskim dijabetičkim društvom mjerili smo tlak i šećer.

Srijedom se uživalo u druženju s Dunjom Kalilić splitskom spisateljicom,  Dinko Jurić predstavio je  knjigu  NIZO a Lidija Leskur knjigu poezije „Ne ulazite bez poziva“.
Osmijehom se dolazilo na druženje pod nazivom „Humor u škripcu depresije“ s Mladenom Vukovićem, humoristom koji na valovima Hrvatskog radija Radio Splita od 1991. godine uređuje humoristično-satiričnu emisiju "Kad se smijah tad i bijah".

Žiraha majiceU prostoru Centra održane su 4 izložbe:
„Povijest i rad fotokluba" u povodu obilježavanja 55 godina rada fotokluba Brodosplit
 JUPI ZA UPI! Izložba je omogućila upoznavanje s umjetničkim radom osoba s intelektualnim teškoćama te bolje razumijevanje inkluzivnog u kontekstu dizajna
Bruna Radelja i Neven Pogutz polaznici Umjetničke akademije odsjek Film i video održali su zajedničku izložbu fotografija
 U suradnji sa Zakladom „Kajo Dadić“ održana je prodajna  izložba radova učenika Škole likovnih umjetnosti iz Splita. Izloženo je 30 slika i 9 skulptura.

Organiziran su izleti u Radošić, Vranjic i Klis uz zajednički ručak i zabavno rekreativni program.

U zdravstvenom savjetovalištu zadovoljene su potrebe korisnika za lako dostupnim osnovnim zdravstvenim informacijama putem konzultacija s medicinskom sestrom.
Starije osobe i članovi obitelji u  velikom broju tražili su informacije, savjete i podršku u Centru osobno ili putem telefona. Najčešći problemi zbog kojih su se  obraćali vezani su uz probleme zdravlja, osamljenosti, depresije kao i konflikata  sa članovima obitelji.
Organizirane su volonterske posjete za 10 starijih teže pokretnih korisnika kako bi im se ublažila usamljenost i izolacija te pružila pomoć u suočavanju sa svakodnevnim zahtjevima života. Volonterke su odlazile kod korisnika jednom tjedno u terminu koji je dogovoren sa korisnikom ili članovima obitelji radi  druženja i o tome su vodile evidenciju (vrijeme posjete, koje su aktivnosti obavljene i moguće napomene). U slučaju potrebe reagiralo se s dodatnim uslugama.

U sklopu obilježavanja 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba održana je tradicionalna  akcija “Da zrele godine budu zlatne godine” u Marmontovoj ulici. Tom prigodom podijeljeno je 250 kg mandarina,  2.500 prigodnih letaka  a primjeri dobre prakse koristili su se za senzibiliziranje javnosti u cilju smanjenja predrasuda o starosti.
Izložbu „Volim baku i djeda“ održali smo u Centru Zlatno doba u vremenu od 21.10-8.11.2013. Svojim likovnim i literarnim radovima sudjelovalo je preko 300 učenika osnovnih škola Skalice, Pojišan, Manuš, Lučac, Meje, Dobri, Kraljice Jelene PŠ Kučine  te djeca iz DV Radost  „Srećica“ koja su u prigodnom programu otvaranja izložbe nastupila s lutkarskom predstavom.

Povodom božićnih blagdana organizirano je druženje u Domu umirovljenika u Vukovarskoj,  a u Centru je održan  Blagdanski tulum s gošćom Babom Mandom.

Nedostatak financijskih sredstava i ove godine dovodio je u pitanje održivosti  programa. Financijsku potporu s manjim iznosima dobili smo od Grada Splita i županije. Troškove provedbe edukacijskih i animacijskih radionica, plesova, izleta i slično pokrivali su dijelom i sami korisnici. No sve to nije dostatno za normalno provođenje programa takve veličine i značenja kao što je program Mi i mudrost grada kojim se promiče proaktivni društveni život starijih sugrađana te potiče na zdravo starenje.
Sami korisnici ali posredno i njihove obitelji i cijela zajednica profitira ovakvim uključivanjem starijih u život zajednice ali na žalost danas to nema prioritet financiranja.