Aktivnosti 2012. godine

Program “Mi mudrost grada” poboljšava kvalitetu življenja starijim građanima, osigurava njihovo veće sudjelovanje u životu zajednice i bolje iskorištavanje resursa na dobrobit zajednice ali i njih samih. Program  je zamišljen i realizira se kao dugoročan participativan izvan institucionalni oblik skrbi o socijalnim, kulturnim, psihološkim i egzistencijalnim potrebama starijih stanovnika grada Splita.

Programskim aktivnostima koje se provode na 3 lokacije (Zlatno doba, GK Blatine Škrape, Spinut) promiče se proaktivni društveni život starijih sugrađana te ih se potiče na zdravo starenje.
Centar Zlatno doba otvoren je od ponedjeljka do petka u vremenu od 9:30 do 16:30 sati te dodatno prema rasporedu odvijanja animacijskih i edukacijskih aktivnosti. Centar je osposobljen za pružanje različitih usluga velikom broju korisnika te je postao jedno od najprivlačnijih mjesta za umirovljenike, osobito one koji trebaju poticaj za kontaktiranje s okolinom.

Vitalnost i zdravlje

Preko 400 osoba redovito je tjedno prisustvovalo aktivnostima kao što su rekreativna gimnstika, pjevanje, tombola, kulinarska radionica, likovna radionica, radionica ručnog rada, te čitaonica. Organizirani su tečajevi engleskog jezika, likovnih tehnika te rada na računalu.
Održana su tri predavanja na temu vitalnost i zdravlje:
- Prevare na štetu starijih osoba, predavanje u suradnji sa MUP-om: predavači Pffaifer i  Radoja
- Vitaminima protiv proljetnog umora predavači mag. farmacije Marinka Galić i Bojana Merkandžijev
-Prevencija sekundarnog infarkta miokarda- predavači mag. farmacije Galić i Merkandžijev.

Druženja uz pjesnike

Za pjesnička popodneva tražila se opet „stolica više“. Ugostili smo Maju Tomas („Švere“) i Ičicu Barišić („Moji vers“i ) uz sudjelovanje ženske  klape Dalmatinke KUD Filip Dević. Naučili smo što su jeli naši stari od Helge Zglav Martinac iz Muzeja grada Splita te čuli  sve o Splitskim tratamentima.
Izuzetno veliko zanimanje članova bilo je za gostovanje Nives Čičin Šajn akademske umjetnice koja je predstavila svoj rad i tehniku sažvakanog papira, Ksenije Prohaske glumice, Mejreme Reuter koja je predstavila svoju knjigu i izložbu fotografija  „Libija priča o ljudima“. Dr. Joško Kalilić  uz savjete o zdravoj prehrani članovima je predstavio svoju knjigu „Prehrana i medicinski savjeti za treću životnu dob“ a Marina Bolanča priručnik sa vježbama „Uspješno koračanje kroz treću životnu dob“.

Plesne večeri

Plesne večeri  kojim smo obilježili Valentinovo, maskenbal te ljetni i  novogodišnji “tulumi” privukle su preko 300 osoba.
08.03. održan je veliki ples u restoranu Aria, povodom Dana žena kojem je prisustvovalo preko 150 osoba. Pažnju je privukla modna revija Moderna i nakon 65. Manekenke članice udruge sigurno su kročile modnom pistom noseći modele butika Think Pink i pobrale veliki aplauz svih prisutnih kao i pažnju medija. Pokazale su da godine nisu prepreka da se izgleda dobro i zadovoljno te da se u zlatnim godinama mogu ostvariti davno zaboravljeni snovi.

Izložbe
Od 10.-24. 05.održana je izložba pod nazivom „Splitske uspomene“. Izložbu su pripremili članovi likovne grupe koji su svojim radovima dočarali život, običaje i arhitekturu prošlog vremena.
Sugrađani su veliko zanimanje pokazali za izložbu crno bijelih fotografija „Jute sam se zajubija“ koja se održala od 04.06. - 4.07. na kojoj su prikazane fotografije naših članova iz mladih dana. Bilo je interesantno vidjeti modu tog vremena: haljine, frizure, odjela. Izložba „Volim baku i djeda“ organizirana je u suradnji sa 6 osnovnih škola. Preko 350 učenika sudjelovalo je na izložbi svojim likovnim i literarnim radovima. Dio izložbe bio je postavljen i na dječjem odjelu gradske knjižnice Marko Marulić.
Fotograf Frane Božiković svojom izložbom fotografija „Snast i čokot“ koja je organizirana potkraj godine potaknuo je posjetitelje da prirodu dalmatinskog krša gledaju drugim očima.
Početkom lipnja organiziran je izlet u Radmanove mlinice za 50 osoba a u listopadu na Kozjak.

Hrvatska volontira
U sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira organizirali smo na Matejušci rekreativnu gimnastiku za preko 70 osoba, bilo je to najveće gimnasticiranje na otvorenom osoba starije dobi u Splitu. U suradnji sa Splitskim dijabetičkim društvom organizirali smo mjerenje tlaka i šećera, a druženje uz harmoniku, pjesmu i ples privuklo je preko 200 osoba.

Međunarodni dan starih
Tijekom javnih akcija obilježavanje 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba i zabavno- rekreativno- humanitarnom akcijom na Matejušci u sklopu akcije Hrvatska volontira, preko 4000 osoba neposredno se uključilo u program.

Mladi za mlade u srcu
U suradnji sa splitskom srednjom školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, dvoje učenika smjera soboslikari, pod vodstvom profesora Siniše Kliškića i Ante Prkića, sudjelovalo je u volonterskoj akciji  „Mladi za mlade u srcu“ kojom su bojali prostor Centra Zlatno doba.

Zdravstveno savjetovanje
U zdravstvenom savjetovalištu zadovoljene su potrebe korisnika za lako dostupnim osnovnim zdravstvenim informacijama putem konzultacija s medicinskom sestrom.
I u ovom izvještajnom razdoblju starije osobe i članovi obitelji u  velikom broju tražili su informacije, savjete i podršku. Najčešći problemi zbog kojih su se  obraćali vezani su uz probleme zdravlja, osamljenosti, depresije kao i konflikata  sa članovima obitelji.

Volonterska pomoć pružala se za 19 korisnica, kako bi im se ublažila usamljenost, izolacija i pomoglo u suočavanju sa svakodnevnim zahtjevima života. Volonterke su odlazile kod korisnika jednom tjedno u terminu koji je dogovoren sa korisnikom ili članovima obitelji radi druženja. Tijekom godine volonterke su uložile preko 1000 sati volonterskog rada u pomaganju starijim i nemoćnim osobama.

Promocija

Direktorica udruge sudjelovala je kao predstavnica organizacija civilnog društva na Ministarskoj konferenciji  u Beču u organizaciji Komisije za gospodarstvo Ujedinjenih naroda za Europu. Na konferenciji su raspravljene i donesene preporuke temeljene na zaključcima Ministarske deklaracije iz Berlina (2002.), Ministarske deklaracije iz Leona (2007.) kao Madridskog međunarodnog plana o starenju (Madrid International plan on Ageing, MIPPA).
12.12. organiziran je okrugli stol na temu: Društvo za svaku dob, skrb o starijim osobama u gradu Splitu. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici institucija, udruga, sindikata umirovljenika, HZZ-a, domova za starije i nemoćne osobe, a svojim radom vezani su za starije osobe.

Održivost programa

Nedostatak financijskih sredstava dovodi u pitanje održivosti  programa. Tijekom godine istekao je ugovor sa Gradom Splitom a Ministarstvo socijalne politike i mladih smanjilo je sredstva za socijalizaciju korisnika pa je ukinuto radno mjesto koordinatorice društvenih aktivnosti. Kako bi održali kontinuitet rada centra „Zlatno doba“ angažirali smo djelatnike Udruge Mi u poslovima organiziranja događanja, te osigurali dnevno prisustvo djelatnica Mi centra za pomoć i njegu u prostorijama centra “Zlatno doba“ – Branimirova 1. Na taj način su korisnici mogli nastaviti dolaziti u prostore centra te sudjelovati u grupnim aktivnostima. Troškove provedbe edukacijskih i animacijskih radionica, plesova, izleta i slično pokrili su sami korisnici.